Збили об'єкт у районі селища Колодне / колаж УНІАН, скріншот, фото t.me/mash

У Росії публікують фото уламків і хваляться, що нібито збили нову українську розробку - ракету-дрон "Паляниця". У Defense Express дійшли висновку, що більше схоже на те, що в РФ готові називати так будь-який неідентифікований дрон із реактивним двигуном.

"Збили цей об'єкт у районі селища Колодне в Курській області під обласним центром приблизно за 100 км від кордону або за 75 км від поточної лінії фронту. Самі уламки сильно пошкоджені і на момент публікації російські джерела не повідомляли про знаходження будь-яких маркувань", - ідеться в публікації.

Як пише портал, у РФ заявили, що швидкість збитого літального апарату становила 400-500 км/год, бойова частина - приблизно 100 кг, дальність - 400-700 км, а єдина причина, через яку росіяни ідентифікували "Паляницю" в цьому об'єкті - турбореактивний двигун невстановленої марки.

Відео дня

"На фото можна помітити, що фюзеляж зроблено з вуглецевого волокна, традиційно використовуваного в дронах. І хоча саму форму фюзеляжу дуже складно встановити, але складається враження, що йдеться про "літаюче крило", а не класичну аеродинамічну схему середньоплана (як у "Паляниці", згідно з офіційними зображеннями, - УНІАН)", - додали в Defense Express.

При цьому на порталі припустили, що РФ цілком могла збити свій БПЛА, наприклад, аналог реактивного Shahed-238, або будь-який інший реактивний БПЛА з тих, які Україна вже використовували для далекобійних ударів.

Ракета-дрон "паляниця" - що повідомлялося

Нагадаємо, 24 серпня президент України Володимир Зеленський заявив про перше й успішне бойове застосування української розробки - ракети-дрона "Паляниця".

"У ракетну програму України входить "Паляниця". У кластер входить на сьогодні три вироби. Випробування першого елемента пройшло позитивно, з чим я і привітав нашу державу".

За словами президента, "Паляниця" набагато швидша і потужніша за звичайні далекобійні дрони.

Вас також можуть зацікавити новини: