Експерт пояснив, чому не все так просто з нідерландськими F-16 / колаж УНІАН

Дозвіл від Нідерландів на використання західних винищувачів F-16 для ударів по цілях вглибині території РФ не означає, що ці літаки будуть використані для цього.

Таку думку в ефірі "Radio NV" висловив військовий аналітик Михайло Жирохов. "Тут є політична еквілібристика. Літаки американського виробництва і крім дозволу від Нідерландів, Норвегії чи тих країн, які передають, потрібен дозвіл від американського уряду. Така ж історія і з Storm Shadow, де є американські компоненти, тому без згоди США використовувати їх по території РФ не можна", – сказав Жирохов.

Він також додав, що наразі Захід "дуже сильно боїться" перемоги України та потенційного розпаду Росії. Зокрема й тому вони запроваджують обмеження на використання власної зброї. 

Відео дня

"Та ж історія була напочатку 90-х з розвалом Радянського союзу. Коли США і західні союзники навіть намагалися допомогти Горбачову зібрати країну", – додав Жирохов.

Дозвіл від Нідерландів: що відомо

Напередодні міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що Україна може використовувати передані ними винищувачі F-16 для ударів по території РФ. 

"Ми завжди говорили, що Україна повинна дотримуватися міжнародного права. А міжнародне право не містить жодних обмежень щодо відстані. Міжнародне право не зупиняється на кордоні або за 100 км від кордону. Тому ми дозволяємо Україні використовувати F-16 для самооборони", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: