Іван Ступак розповів, як виглядатиме вторгнення корейських військ в Україну / колаж УНІАН

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що, за даними розвідки, 27-28 жовтня перші військові Північної Кореї будуть застосовані Росією в зонах бойових дій. Раніше йшлося про можливість застосування до 12 тисяч військових із КНДР. Військовий експерт, співробітник СБУ 2004-2015 років Іван Ступак в інтерв'ю УНІАН розповів про те, де можуть бути використані корейські солдати.

Серед тисяч військових з КНДР, котрих привезли в Росію є, за інформацією розвідки, спецпризначенці, які підготовлені за особливою програмою вишколу.

Ніхто не знає наскільки сильні ці північнокорейські спецпризначенці. На сьогодні це схоже на недоброчесну рекламу – коли розказують про найкращий товар, а дрібнесеньким шрифтом написано, що такий висновок якоюсь там невідомого дослідження.

Відео дня

Нам сказали, що північнокорейський спецназ нібито чудовий, але його ніхто не бачив у бойових діях з 1953 року, тобто із завершення Корейської війни. Можливо він найкращий у своїй конкретній локації. А якщо його порівнювати з українським, який уже досвідчений і вміє працювати в умовах війни? Не думаю, що північнокорейські військові переламають ситуацію на користь Росії, але на конкретній ділянці вони, за рахунок кількості, як м'ясо, можуть зробити лихо. Якщо говорити про посилення Курської області 12 тисячами військовими КНДР, то це може бути погано для нас. Але це точно не буде як у кіно, що вони приїхали і всіх вбивають.

Де вони можуть бути задіяні?

Це питання, на яке сьогодні точну відповідь не може дати ніхто. Ми не знаємо скільки Росією було за цих військових КНДР заплачено, які умови використання. Чи йшлося про тренування, коли вони перебуватимуть у 3-4 лінії оборони і вперед не пересуваються. Чи передбачається їх перебування в другій лінії оборони. А можливо все ж йдеться про обмежену їх участь в бойових діях. Не можна виключати, що сторгувалися диктатори КНДР і Росії Кім Чен Ин та Путін, що країна-агресор забирає ці 12 тисяч людей, оплачує їхнє життя максимально і використовує так як вважає за потрібне. Також є варіант, що північнокорейські солдати на територію України не підуть, а їх використовуватимуть тільки в Курській області. Ще одна опція – вони можуть взагалі не поїхати на фронт, в тому числі і в Курській області. І на користь цієї версії є оте демонстративне публікування відео з навчань у Хабаровському краї, а також оці походи північнокорейських військових по Червоній площі , де вони фотографуються з туристами. Все це виглядає якось не серйозно, ніби суть в тому, щоб похизуватися і повернутися.

Це така своєрідна політична гра КНДР і Росії на міжнародній арена? Демонстрування сили?

А чому й ні? Бачимо як на це США реагують. Спочатку заявляють, що не фіксують перебування північнокорейських військових в Росії, а потім, що все-таки вже побачили їх, але, мовляв, не розуміють навіщо вони там. З таким підходом все може завершитися тим, що наступного разу американці вже їх побачать поблизу Лос-Анджелеса на військових кораблях і будуть запитувати чи не на рибалку вони приїхали.

Коли є смачний пиріг, і його надкусили з краєчку, то потім пробуджується апетит і ти його весь з’їдаєш. Так і тут, якщо не буде жорсткої відповіді США і Європи, то зайде ще більша кількість північнокорейських військових в Росію. І ще більше стрілятимуть з КНДР в напрямку Японії. І тестуватимуть свої балістичні ракети, які можуть долетіти і до США. Бо слабкість провокує агресію.

Південна Корея, яка є ворогом для КНДР, вела себе досить нейтрально в ході війни між Росією і Україною, зокрема, відмовляючись постачати нам зброю. Гра КНДР відкрито на боці Росії в цій війні може змінити позицію Сеулу?

Звичайно. Південна Корея дуже зацікавлена в співпраці з нами. Особливо їх цікавитимуть північнокорейські полонені, їх допити. І ми це можемо при нагоді використовувати. Необхідно вже сьогодні запрошувати фахівців цієї країни приїжджати до нас.

А далі і розширення співпраці. Спочатку надходження зброї нелетальної дії, протидія російським БПЛА в українському повітряному просторі. До речі, Південна Корея встановлює на багатоповерхівки крупнокаліберні кулемети з радарами, щоб збивати безпілотники з півночі. Може і нам така ідея зайде? Можливо відбудеться заміна китайської електроніки. А для можна говорити і про озброєння. Звичайно, що США будуть тиснути і обмежувати нашу співпрацю. Але спільний ворог об’єднує людей. А ще ж можна звернутися до Японії, що якщо ми зараз "прогавимо" Північну Корею, то наступною може стати вона. Це також привід для співпраці.

Яка роль Китаю в цій історії з північнокорейськими військовими в Росії? Ці дії узгоджені чи все відбувалося без домовленостей з Пекіном?

Є думки, що Китай міг не знати про ці дії і тому дуже незадоволений ситуацією. Але немає підтверджень цієї версії. Навіть фахівці, які ведуть Китай, не можуть проаналізувати наскільки була самостійною в цій історії КНДР. Історики розповідають, що Північна Корея за часів СРСР їхала до "совєтів", показувала перелік необхідного у 150 аркушів, шантажуючи, що якщо не дасте ви, то ми підемо в Китай. І Радянський Союз це давав. А потім ця ж делегація їхала до Китаю і повторювала ту саму історію, але вже з погрозою, що поїдуть до СРСР. Вони дуже хитрі, тому не виключено, що могли працювати самостійно.

Чи може бути розширення співпраці КНДР з Росією, збільшення їх контингенту?

Якщо все ж північнокорейські військові братимуть участь в бойових діях і будуть гинути і потрапляти в полон, розказуючи про державні таємні, то це не вигідно КНДР. Будь-який солдат є носім певної інформації – про склад свого підрозділу, хто командир, про моральний дух. Навіть якщо він здасть аналізи крові, то це дає можливість зрозуміти наскільки якісно солдати КНДР харчуються, наскільки витривалі. Північна Корея дуже боїться розголосу такої інформації.

Південнокорейський парламентар Лі Сон Квей розповів, що КНДР прагне замовчувати те, що відправляє військових для підтримки Росії у війні проти України. Нібито північнокорейська влада переміщує та ізолює сім’ї цих військових в певному місці, щоб ефективно контролювати їх і ретельно впоратися з чутками. Наскільки це реальна ситуація?

Це нормальна історія для КНДР. Це спроба тиснути на солдатів і змусити їх не тікати, не здаватися в полон, а стрілятися, ковтати отруту, аби не наражати своїх родичів на репресії. Якщо хтось там тікає в Південну Корею, то його рідних репресують "до четвертого коліна". Тобто, якщо північнокорейські військові будуть використані на полі бою, то росіяни отримають "зомбі", яких будуть гнати вперед. Військовим із КНДР буде що втрачати. Вони розумітимуть чим це загрожує для їхніх рідних.