Гетьман розповів, що армія Північної Кореї використовує техніку, яка була модернізована за зразком техніки часів Радянського Союзу / колаж УНІАН

Північна Корея (КНДР) може відправити на допомогу Росії у її війні проти України до 100 тисяч своїх військовослужбовців. За інформацією джерел в українській розвідці, в Росії на Далекому Сході вже зараз відбувається підготовка північнокорейських військових. Йдеться про 10 тисяч осіб, їх планують використовувати для ротації російських військ. Детальніше про те, які це загрози несе для України, і якою може бути наша відповідь в інтерв'ю УНІАН розповів військовий аналітик, ветеран російсько-української війни, майор запасу НГУ Олексій Гетьман.

Скільки корейських військових може бути відправлено на фронт у першу чергу? І чи може статися так, що залучатимуть корейців на постійній основі?

Не впевнений, що відразу 10 тисяч осіб привезуть. Думаю, якщо вже дійсно таке рішення ухвалене, вони приїжджатимуть невеликими партіями. Звісно, їм простіше готуватися десь на Далекому Сході, бо Північна Корея – відносно недалеко. Є неперевірена інформація, що в них є база неподалік Маріуполя, і там вони теж намагаються готуватися. Є кілька припущень. Перше - що їх може бути 10 тисяч. Друге - що вони готуються на Далекому Сході. Третє – у них буде певна "перевалочна база" неподалік Маріуполя. Четверте – вони прийматимуть участь у бойових діях не на тимчасово окупованих територіях, а на Курщині. І п’яте припущення – вони будуть не на лінії фронту, безпосередньо на нулі, а в відносному тилу, на третій лінії, і там займатимуться будівельними чи іншими роботами, які не пов’язані з веденням бойових дій. І таким чином буде вивільнено російських військових від служби в тилу, щоб їх можна було перевести на лінію фронту. Російським генералам не вистачає людей через тактику, яку вони використовують, тобто саме "м’ясні штурми". Але варто розуміти, що інформація не підтверджена, є лише припущення.

Відео дня

Яка військова підготовка у північнокорейців? На вашу думку, Росія планує їх якось навчати чи переучувати, і скільки часу, сил і ресурсів це потребуватиме?

Армія Північної Кореї використовує техніку, яка була модернізована за зразком техніки часів Радянського Союзу. Щоб пересісти з корейського танку на російськи танк, БМП чи БТР, їм буде вкрай важко перевчитися. І, скоріше за все, цього ніхто робити не буде, оскільки потрібні місяці на перепідготовку. Це підтверджує і припущення щодо того, чому корейців не використовуватимуть на нулі. Тут два варіанти: або вони мають перевчитися упродовж тривалого часу, або мають приїхати з власною технікою.

Дивлячись відео з КНДР, які інколи з’являються, можна побачити, як вони тренуються, як проводять паради. На цих відео вони виглядають фаховими. Але корейці перебувають в дуже закритій країні, і я не думаю, що вони розуміються на сучасних методах війни. Показувати красиво – це одне, а наскільки вони вправні бійці – є великі і обґрунтовані сумніви.

Чи можуть корейці якось вплинути на хід бойових дій і переломити його?

Вони можуть ускладнити нам хід бойових дій, оскільки йде мова про збільшення кількості військовослужбовців. Вони можуть замінити російських тиловиків, щоб їх відправили на фронт. Тож, звісно, це не покращить нам життя. Припускаю, що планують швидко залучити 40-50 тисяч корейців, бо саме таку кількість росіяни "зняли" зі східного фронту, щоб перекинути на Курщину, і тепер їм треба якось компенсувати ці сили.

Яким чином Україна має реагувати на залучення військових із КНДР? Збільшувати темпи мобілізації?

Мобілізація – це окрема розмова. Вона у нас відбувається, але ми чудово розуміємо, що цього недостатньо. Нам потрібно більше військових на лінію фронту. Відповідати ми ніяк не будемо. Ми продовжуватимемо робити те, що робили. Нам і без корейців потрібно посилювати кількісний склад наших Збройних сил. Нам бракує людей, це відомий факт.

Проте дуже важливо, щоб ми змінили наше спілкування з партнерами із країн НАТО. Бо це вже не російсько-українська війна, а щонайменше – російсько-північнокорейсько-українська війна. Тож, потрібні вже інші підходи і щодо того, яку зброю нам надавати, і щодо дозволів бити по Росії. Взагалі, думаю, настав час порушити питання щодо залучення військових із країн НАТО для захисту нашої країни. Якщо Північна Корея братиме участь у війні не в якості добровольців, інструкторів, вчителів, а регулярними частинами, юридично це називають світовою війною.

А яка ймовірність, що нам все ж таки надішлють військових НАТО?

Ми маємо наполягати. Коли у війні беруть участь декілька країн – це вже не конфлікт між Росією та Україною, це війна, в якій беруть участь країни з інших континентів. Юридично – це світова війна. При світовій війні потрібно змінювати концепцію допомоги нашій країні, і допомога має бути не тільки зброєю, а й військовими. Адже нам складно тримати захист всієї східної Європи самотужки. Нам потрібні ще люди, хоча б на третю лінію.