Єгор Фірсов розповів про проблеми в українському війську / колаж зі скріншоту й фото УНІАН

Українські військові вважають себе ошуканими через невиплати обіцяних грошей та відсутність відпустки.

Головний сержант роти ударних БПЛА Єгор Фірсов також наголошує, що військовим необхідно забезпечити надійні укриття. Про це він заявив Radio NV.

За його словами, в середині ЗСУ є багато викликів, пов'язаних із самовільним залишенням частин, що нещодавно декриміналізували. Фірсов зазначає, що деякі українські командири вважають: це негативно вплине на дисципліну в підрозділах Сил оборони.

Відео дня

Також він зауважує, що обіцяли розглянути питання демобілізації, шукати шляхи її реалізації, але минуло вже пів року, а результатів досі немає. Він наголошує, що одним із ключових викликів є гроші:

"Одноразових" росіян вербують за 31 тисячу доларів у Бєлгородській області, а у нас, умовно кажучи, солдат-строковик отримує менше коштів, ніж російський військовополонений, перебуваючи у тюрмі".

За його словами, головне питання, це те - що думає про таке співвідношення умовний "ротний Микола" - реальні солдати, особливо піхотинці.

"Прагматично буде звучати, трошки навіть цинічно, але де та надбавка 70 тисяч гривень, яку просто обіцяли? Влада колись проголосувала і скрізь пішла новина про те, що військовим зробили надбавку - ще плюс 70 тисяч. Тобто піхотинець може отримувати зарплату, надбавку в 100 тисяч і плюс ще в 70 тисяч мати цю надбавку. Її не мають", - наголошує військовий.

За його словами, це не лише питання грошей - це питання довіри. Солдати відчувають, що їх знову обдурили. Другий виклик - відсутність чіткості щодо термінів служби. Солдатам потрібно знати, скільки ще вони воюватимуть. Хоча всі розуміють, що умовної демобілізації не буде, важливо мати чіткі орієнтири щодо відпустки.

"Коли ти відвоював три роки, маєш повне право на умовну відпустку в пів року… Треба дати хлопцям таку можливість, тому що, якщо вони повоюють в такому стані ще якийсь час, без перепочинку, вони будуть недієздатні, повернуться додому в СЗЧ, вони будуть божевільні. Суто прагматично, з такими буде дуже важко. Нам потрібні боєздатні солдати, армія, а не зломлені, психологічно знищені тисячі хлопців", - пояснює військовий.

Крім цього, військовим необхідно забезпечити надійні укриття. Вони не повинні сидіти в окопах, які самі змайстрували, та їх потрібно забезпечити всім необхідним для виконання бойових завдань - від дронів типу Mavic до засобів радіоелектронної боротьби, щоб вони не боялися, що ворожі FPV-дрони їх знищать.

Фірсов також нагадує, що Україна активно використовує FPV-дрони, але й ворог також має ці засоби. Тому наші військові повинні бути захищені від цих загроз за допомогою РЕБ, спеціальних рушниць та іншого обладнання, щоб зберегти життя солдатів.

Важливі новини України про війну - що повідомлялося

Раніше Єгор Фірсов розповів, що російські загарбники понад рік тому почали наступати на місто Авдіївка Донецької області та активізувалися на інших ділянках фронту. Фірсов сказав, що міста потрібно захищати саме для того, щоб супротивники не розганяли свої контрнаступальні дії.

За його словами, окупація будь-якого міста відчутно затягує війну, бо, коли загарбники заходять у нього - Авдіївку чи Вугледар, то миттєво отримують перевагу, а українські воїни - "мінуси" на кілометрів 20-30, оскільки вимушені перебувати в дуже невигідних умовах. Наприклад, у посадці чи у відкритому полі.

Вас також можуть зацікавити новини: