Жданов оцінив ресурси росіян / колаж УНІАН, фото t.me/mod_russia, скріншот

У Курській області російська армія розпочала другу спробу контрнаступальних дій, зібравши військо у кількості до 38 тисяч осіб. Про це розповів військовий експерт Олег Жданов в ефірі КИЇВ24, коментуючи можливості окупантів нарощувати сили на території України та нині підконтрольній ЗСУ території РФ.

За його словами, в межах території України росіяни мають запаси ресурсів для ведення наступальних дії одночасно на низці напрямків ще протягом, можливо, декількох місяців. Але навряд чи вони зможуть "нашкрябати" нові ресурси для подальшого періоду активних наступальних дій, вважає Жданов:

"Сьогодні їм потрібно ще вирішувати питання в Курській області. Вони там розпочали другу спробу контрнаступальних дій".

Жданов зазначив, що зараз угруповування росіян перевищує 600 тисяч на українській території. Що стосується Курської області, то там російське угруповування оцінюється у 35-38 тисяч осіб. Й за даними української розвідки, вони намагатимуться дотягнути до 50 тисяч, додав експерт.

За його словами, у РФ зараз можуть лише поповнювати втрати особового складу, й для цього вони мають у резерві приблизно 5 тисяч військовослужбовців на місяць. Періодично росіяни поповнюють свої війська за рахунок строковиків, яких схиляють до підписання контрактів з армією, розповів Жданов:

"Статистика говорить, що з призову десь 30% підписують контракт в перші півроку. Командири тиснуть, створюють неприйнятні умови для проходження служби, когось вмовляють, когось примушують... Але це теж ресурс, який має свій ліміт. Тому що строковики забезпечують життєдіяльність частин в пунктах постійної дислокації, тому всіх строковиків забрати неможливо".

Війна в Україні - актуальні новини

Як повідомляв УНІАН, за даними Генштабу ЗСУ, ворожі війська наразі проводять активні штурмові та наступальні дії на майже всіх напрямках фронту в Україні. Протягом минулої доби відбулось 142 бойових зіткнення. Найгарячішими зараз є Покровський та Курахівський напрямки. 

3 жовтня військовий експерт Владислав Селезньов повідомив про активізацію ворога на Запорізькому напрямку. За його словами, найімовірніше, це пов'язано з тим, що на цю ділянку було направлено додаткові сили після захоплення Вугледара. 

В Силах оборони України заявили, що у Запорізькій області ворог зосередив сили для штурму сіл Приютне та Роботине, а також не полишає планів дійти до міста Запоріжжя.

За інформацією колишнього заступника начальника штабу ВМС ЗСУ Андрія Риженка, на півдні та сході України російська армія зосередила півмільйона своїх військових.

При цьому, Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку, яка розпочалась на початку серпня. Росіяни у вересні робили спробу контрнаступу, яка стала невдалою.

Вас також можуть зацікавити новини: