Мусієнко прокоментував операцію зі стримування окупантів / колаж УНІАН

Операція Сил оборони України зі стримування окупантів триває "нормально", оскільки темпи наступу загарбників могли бути швидшими.

Про це керівник Центру військово-правових досліджень, військовий експерт Олександр Мусієнко повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини". Зокрема, у нього запитали, як він може пояснити, що виснаження російських військ не відбувається, і що тепер окупанти просуваються на 500 м в перед, а не на 100 м, як це було донедавна.

"... По-перше, ми повинні говорити про виснаженість наших підрозділів на деяких ділянках, тому що треба розуміти: ми виснажуємо ворога і українська стримуюча операція з активної оборони розвивається насправді нормально, тому що темпи наступу ворога могли бути значно більшими і вже бої мали би бути за Покровськ за розрахунками російського командування", - сказав Мусієнко.

Відео дня

Він зазначив, що цього не відбувається, бо є фактор міста Селидове, яке стримує ворога.

"Вживається дуже багато заходів для того, щоб максимально пригальмовувати просування", - сказав експерт.

Водночас, він назвав проблеми Сил оборони України. "Не вдається наситити щільність оборонних порядків, тому що не вистачає зброї у рівній кількості, систем радіоелектронної боротьби, яких треба значно більше за кількість дронів. Ворог зараз застосовує величезну кількість (дронів), особливо на деяких ділянках. І артилерії для контрбатарейної боротьби", - сказав Мусієнко.

При цьому, він сказав, що розрив у необхідних засобах ще існує на користь ворога."... Для того, щоб ми зупинили просування і говорили про якісь тактичні контратаки, ще потрібен час. Росія, натомість, активізувалася, покращила своє забезпечення живою силою", - сказав Мусієнко.

Експерт з посиланням на російські джерела зазначив, що загарбники зараз можуть мобілізувати понад 40 тис. чоловік на місяць і це дає можливість покривати втрати. У вересні було росіянами мобілізовано 38 тис. осіб. І ворог не сповільнює наступальні темпи.

Він відзначає, що для росіян пріоритетною ділянкою для наступу є Курахове і Покровськ. Там відбувається найбільша кількість ударів і боєзіткнень. "Вони зараз кинуть усі ресурси на те, щоб саме на цих напрямках досягти успіхів", - сказав Мусієнко.

Також у нього запитали, наскільки він погоджується з твердженням, що Силам оборони України треба протриматися два-три тижні, а потім через погодні умови російська техніка загрузне.

"Раціональні розрахунки, коли ми говоримо про російські війська, не зовсім працюють... Зараз той час, коли треба рахувати один єдиний важливий компонент - це жива сила. Це особливо Донецький напрямок... Якби не було піхотних штурмів, ситуація не була би настільки важкою, оскільки техніку можна знищувати. Ми це вміємо дронами, артилерією", - наголосив Мусієнко.

Зокрема, проблемою зараз є значна кількість російської піхоти. Він погодився, що зміна погодних умов вплине на застосування російської техніки, а на роботу піхоти "десь вплине, а десь ні".

Він сказав, що росіяни розвивають той успіх, який вони здобули після взяття Авдіївки. "Важливо далі блокувати. У принципі, українські сили це і роблять", - сказав Мусієнко.

Війна в Украні: новини

Видання The Economist вважає, що наступною ціллю окупаційних військ в Україні може бути Запоріжжя. Ворог може розпочати наступ на це місто.

Вас також можуть зацікавити новини: