Вибір Путіна часто не має сенсу з військової точки зору / скріншот

Слабка відповідь Росії на вторгнення України на територію Росії частково пояснюється постійними недоліками керівництва президента Росії Володимира Путіна, повідомив експерт з військових дій виданню Business Insider.

Майкл Бонерт, аналітик корпорації RAND зазначив, як відреагував Путін на операцію в Курську, навіть не призначивши генерала, який би взяв на себе управління тим, що є військовою ситуацією, а не питанням внутрішньої безпеки. Він додав:

"Є, я думаю, елемент того, що він не хоче нічого робити, коли будь-який генерал міг би претендувати на перемогу".

Зазначається, що відповідь Росії на напад України була не дуже ефективною. Українські війська заявили, що спочатку вони змогли легко увійти в Курськ, а потім швидко просунулися вперед. І хоча прогрес України різко сповільнився, оскільки Росія посилила свій опір, Росія змогла повернути собі лише кілька сіл.

"Реакція Росії на напад України на російську територію була рішуче повільною. Путін спочатку завмер, як і в інших кризах, але зрештою Москва поставила на чолі ФСБ", - наголошується в матеріалі.

Військові експерти вважають, що це був несподіваний крок, який показав, що Росія не розв'язала давні проблеми з командуванням і контролем. І, як сказав Бонерт, ці сили безпеки "підпорядковані Путіну".

Експерти впевнені, що вибір Путіна часто не має сенсу з військового погляду і замість цього, схоже, зосереджений на збереженні його політичної влади.

Джордж Баррос, аналітик по Росії в аналітичному центрі Інституту вивчення війни, упевнений, що "Путін на кожному перехресті продовжує робити те, що політично доцільно і безглуздо з військового погляду", зокрема не проводить ще однієї повномасштабної мобілізації військ або не оголошує такого кроку, як воєнний стан, щоб впоратися з відповіддю на "Курськ".

Експерти з російської політики вважають, що звільнення російських чиновників спрямовані на те, щоб послати сигнал про ризики консолідації занадто великої влади. Деякі повідомили, що арешт заступника міністра оборони на початку цього року міг бути зроблений як попередження тодішньому міністру оборони Сергію Шойгу про те, що він не стане занадто впливовим.

Цю закономірність можна побачити в авторитарних режимах, таких як путінський, загалом, вважає Бонерт.

Операція в Курській області - свіжі новини

Українська операція в Курській області мала свій сенс, але вона не зупинила російський наступ на Донбасі. Про це заявив глава спецштабу з питань допомоги Україні при Міноборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг.

Він висловив думку, що спроба України послабити російський тиск на цьому напрямку через операцію в частині Курської області не спрацювала - Росія не зняла війська зі сходу України.

Вас також можуть зацікавити новини: