Російскі пілоти точно знають, що скидають бомби на цивільних / Фото - ОАК

Російські пілоти точно знають, коли бомбардують саме цивільних українців. Командир авіаційної ескадрильї 114 бригади тактичної авіації, підполковник Іван Смеречанський ("Смерека") пояснив, що підготовка до польоту включає знання про ціль і координати.

Зокрема, він розповів "Укрінформу", що багато російських пілотів, які наразі воюють проти України, раніше навчалися в українських навчальних закладах. Тобто, свідомо вбивають своїх колишніх однокурсників. Зокрема, військовий пояснив, що у 2014 році, коли сталася анексія Криму, він саме навчався у вишу та тоді курсантам запропонували тим, хто з Криму, повернутися додому.

"Для нас це було неочікувано, і дуже багато людей повернулися назад у Крим, стали там теж військовими льотчиками. І якщо на першому курсі ми спали в одній казармі, то тепер вони воюють проти нас", - каже Смерека.

Відео дня

Він додав, що всі заяви російських льотчиків про те, що вони не знають, що скидають бомби на цивільне населення, не відповідає дійсності - пілот завжди точно знає, куди скидає бомбу. Підготовка до польоту включає знання про ціль і координати, тому кожен з них свідомо робить те, що робить:

"І те, що вони говорять, що ми не знали, що там цивільне населення, повірте, це неправда. Ти добре знаєш, коли готуєшся до польоту, куди будеш скидати, координати, куди ця бомба прилетить".

Також він розповів, що вже не веде підрахунок збитих цілей, хоча раніше це робив. У нього є  багато відпрацьованих цілей – підтверджені та непідтверджені - "Шахеди", ракети. Водночас зараз йому доводиться також скидати на ворога авіабомби, хоча це не зовсім робота винищувача. "Війна диктує свої умови. Я ніколи не думав, що буду скидати авіабомби як винищувач, але ось така реальність", - каже льотчик.

За його словами, набагато легше підготувати танкіста, кулеметника чи артилериста, ніж пілота. Навчання пілота вимагає величезних ресурсів і багато часу, якого у нас зараз немає через війну. Ворог продовжує наступати, та Сили оборони постійно потребують нових кадрів.

Він додав, що зараз ще дуже далеко до того, щоб БПЛА могли повністю замінити пілотів, як це вже є в деяких країнах. Майбутнє української авіації Смерека бачить в новій західній техніці та в підготовці більше пілотів.

"Нам потрібна перевага в повітрі, і для цього необхідні сучасні літаки й висококваліфіковані пілоти", - сказав Смеречанський.

Командир ескадрильї розповів про прикмети пілотів

Командир авіаційної ескадрильї 114 бригади тактичної авіації, підполковник Іван Смеречанський також розповів, що вірить у певні прикмети – не голиться та не фотографується перед польотом, та ніколи не розлучається з талісманом – іграшковим пілотом-ведмедиком.  Він також розповів, що всі перші польоти запам’ятовуються. Перший політ запам’ятовується, коли підіймаєшся в небо, навіть з інструктором, а інше відчуття –  коли робиш це самостійно.  

Вас також можуть зацікавити новини: