Літаки Ту-16 під цю бомбу вже давно утилізовані / фото Вікіпедія

2 жовтня росіяни поширили повідомлення про начебто застосування для удару по Вовчанську авіабомби типу ОДАБ-9000, згодом його спростувало ОТУ "Харків". Резонанс від цього повідомлення зрозумілий, оскільки йшлося про найбільш потужний неядерний боєприпас у розпорядженні ЗС РФ, однак сама можливість застосування ОДАБ-9000 була сумнівною, пишуть аналітики Defense Express. І не в останню чергу це пов’язано із наявністю у Росії літаків під цю бомбу, зокрема, Ту-16.

Як нагадують аналітики, під час війни в Афганістані у 1979-1989 роках СРСР дійсно використовував бомбардувальники цього типу для скидів ФАБ-9000, однак Ту-16 були зняті з озброєння ще у 1990-х роках, і в Росії, і в Україні:

"Ці літаки були або розрізані на брухт, або утилізовані в рамках інших експериментів (наприклад як літаючі мішені), тому в росіян навряд чи можуть бути такі справні бомбардувальники бодай для гіпотетичного використання у війні проти України".

Крім того, аналітики нагадують, що у жовтні 2023 представник Ради Федерації РФ Дмитро Рогозін пропонував "прикрутити" ФАБ-9000 до ракети-носія "Союз" і застосувати для ударів по Україні.

"Сама по собі ідея виявилась технічно нереалістичною. Однак сам факт появи новини про ідею Рогозіна із ФАБ-9000 та ракетою "Союз" був доволі симптоматичним та засвідчив, що загалом росіяни шукають можливості по застосуванню крупнокаліберних бомб для ударів по Україні", - зазначають експерти.

Удар 9-тонної бомби по Вовчанську

За словами речника оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віталія Саранцева, для застосування ОДАБ-9000 потрібен відповідний носій, до прикладу, Ту-160, проте такого літака не було зафіксовано у повітряному просторі. 

Як зазначив військовий експерт Михайло Жирохов, поширюючи такий фейк, російські пропагандисти хотіли показати, що Росія вже кинула в бій все, що можливо і "спеціальна воєнна операція" скоро закінчиться.

Вас також можуть зацікавити новини: