Експерт вважає, що цю дезінформацію росіяни поширили для привернення уваги / колаж УНІАН, скриншоти

Військовий експерт Михайло Жирохов розповів, чому російські окупанти для атаки на Вовчанськ не могли вперше застосувати надпотужний боєприпас ОДАБ-9000. 

"Це не була дев’ятитонна бомба. Її носії - майже виключно бомбардувальники Ту-22М3. Їх у повітрі точно не було, адже наше командування Повітряних сил точно про це мало б якусь інформацію, вона була б доступна для людей", - пояснив фахівець в ефірі Radio NV.

За його словами, ці бомби є неефективними, а використовували їх лише під час радянської агресії в Афганістані. 

Відео дня

"Було скинуто близько 300 бомб по гірських укріпленнях. Але навіть там вони виявилися неефективними", - наголосив Жирохов. 

Експерт також пояснив, чому пропагандисти поширили такий фейк. Він вважає, що таким чином вони хотіли показати, що "спеціальна воєнна операція" скоро закінчиться:

"У росіян (на жаль, як і у нас) є якісь медіа, особливо їхні Z-воєнкори, які люблять, щоб був хайп. Тобто для них дуже важливо, щоб їх цитували, про них говорили. Тому вони взяли відео використання трьохтонки або півторотонки, зробили графічні дії (таке з сучасною технікою можна робити) і видали як використання дев’ятитонки. Очевидно, що для підняття свого рейтингу; щоб показати, що Росія вже кинула в бій все, що можливо, і дуже скоро "СВО" має закінчитися".

Удар РФ по Вовчанську - що відомо

Як писав УНІАН, російські ЗМІ повідомили, що РФ вдарила по Вовчанську термобаричним боєприпасом ОДАБ-9000. Тоді експерти зазначали, що йдеться про "‎міфічний"‎ боєприпас, який у кращому випадку існує як експериментальна розробка. 

Пізніше стало відомо, що така інформація не відповідає дійсності. За словами речника оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віталія Саранцева, для застосування цієї бомби потрібен відповідний носій, до прикладу, Ту-160, проте такого літака не було зафіксовано у повітряному просторі. 

Вас також можуть зацікавити новини: