Вчинок Сергія Гнезділова розкритикував Юрій Сиротюк / колаж УНІАН зі скріншотів

Відомий блогер та військовий Сергій Гнезділов, який самовільно залишив військову частину і публічно про це повідомив, не просто вчинив дезертирство, а й спонукає інших солдат до цього.

Про це заявив сержант 5-ї окремої штурмової Київської бригади Юрій Сиротюк в ефірі "Київ24". "Насправді Гнезділов не є моїм побратимом. Як можна вчиняти дезертирство під час війни? Це найважчий злочин, який можна уявити під час війни. В мирному житті є десять смертних гріхів, хто християнин. На війні - дезертирство та втеча з фронту - це найважчий злочин. Це не просто людина тікає з фронту, вона залишає свого побратима, який може загинути, тому що в нього оголений тил. І те, що мали захищати двоє, вже захищає один", - сказав він.

Але, за словами Сиротюка, найогидніше в цьому всьому - пропаганда дезертирства з боку Гнезділова.

Відео дня

"Якби Сергій Гнезділов просто втік, то це можна було б якось пояснити, - довгий час перебування на війні, зламалася психіка, всяке буває, засуджувати не хочеться нікого. Але ж він написав велику прокламацію, що він правильно зробив"

За його словами, "як лідер громадської думки, він до цього спонукає інших солдатів, які читають його та думають: "Чому ми маємо сидіти в окопі, чому ми маємо боронити країну, може ми теж втечемо додому і будемо спостерігати дискусію, коли встановлять терміни служби".

Сержант припустив, що у випадку, якщо Росія справді окупує Україну, тих, хто брав участь в обороні нашої країни, дійсно можуть розстріляти. Хтось сидітиме у в’язниці 25 років, а колаборантам, наприклад, термін зменшать до 10 років.

"Я скажу, які терміни будуть. Термін буде такий - після окупації України всі, хто брав участь в обороні країни, отримають розстріл, декому це замінять на 25 років. Хто себе добре проявить і стане не просто дезертиром, а колаборантом - змінять на десять років. Але вб'ють усіх, хто був в Україні. Невже ми не розуміємо, що це не ми встановлюємо терміни перебування на фронті, не наше керівництво, не наші союзники, а - путінська агресія. Поки вона триватиме, треба боронити країну", - підкреслив Сиротюк.

Важливі новини України про війну - що вже повідомлялося 

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов оголосив, що самовільно залишає частину до встановлення чітких термінів служби чи свого 25-річчя. Чоловік пояснив це бажанням донести до влади та суспільства необхідність демобілізації. "Моя позиція залишається незмінною: ми маємо створити мобілізаційну чергу з числа всіх військовозобов'язаних українців, і тоді демобілізація стане реальністю," - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Раніше заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що послаблення відповідальності за самовільне залишення частини призводить до створення "небезпечних прецедентів".

За його словами, дисципліна є однією з основ будь-якої армії, а "показово-медійне "добровільне СЗЧ" привертає увагу лише до того, що її порушення нібито є нормальним. Крім того, такі випадки демотивують та провокують українських бійців робити те ж саме.

Також варто зазначити, що секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив, що в Україні досі немає чітких термінів служби у війську через проблеми з мобілізацією, й навряд чи законопроєкт про демобілізацію поставить у цьому питанні крапку. На думку Костенка, невизначеність у цьому питанні - відповідальність і суспільства, і тих, хто ухиляється від військової служби.

Вас також можуть зацікавити новини: