Експерт вважає, що інформація про наступ РФ на місто Запоріжжя ​​​є свідомою російською дезінформацією / колаж УНІАН, фото 36 обрмп ім. контрадмірала М. Білинського, Вікіпедія

Наразі увага прикута, в тому числі на Запоріжжі, де російська окупаційна армія, на думку багатьох фахівців, збирається атакувати обласний центр. Керівник безпекових програм Центру глобалістики Стратегія XXI Павло Лакійчук вважає, що це може бути навмисною дезінформацією з боку РФ. Про це він висловився в етері "Еспресо".  

Лакійчук уточнив, що не всі фахівці центру мають однакову думку щодо можливості російського наступу на Запоріжжя.

"Одні вважають, що це цілком реальна перспектива, водночас таку інформацію розганяють Z-блогери, які заявляють, що наступ на Запорізькому напрямку має розпочатись десь наприкінці листопада. Проте, я та низка моїх колег вважає, що це може бути свідомою дезінформацією в Росії з метою відвернути наші сили від напрямків головних ударів", - сказав він.

Відео дня

Лакійчук заявив, що готуватись до оборони треба, проте, по тих силах і засобах, які концентрують росіяни та які вони мають, основний напрямок їхнього удару залишається на Донбасі.

"І характер тих дій вони вдосконалюють, вони намагаються розрізати нашу оборону…", - зауважив експерт.

Він звернув увагу на події на напрямках Часового Яру, Вугледарському та Покровському, які залишаються основними:

"Але для того, щоб реалізувати наступ на Покровському напрямку, ключем до цього є Курахівській… Прорив до Курахівського водосховища - він розрізає нашу лінію оборони на дві відокремлені частини - південну, умовно кажучи, Времівський напрямок, Вугледар… Та північну частину - між Вугледарським виступом і власне Кураховим. І тут ворог має теж значні успіхи на Селидівській ділянці".

Можливий наступ РФ на Запоріжжя - що відомо

Раніше військовий експерт Олександр Коваленко заявив, що окупанти до кінця 2024 року мають завдання відбити у ЗСУ ті території Запорізької області, які українські військові звільнили у 2023 році. Також він відповів, чи знаходиться під загрозою захоплення місто Запоріжжя у найближчі місяці.

Водночас OSINT-аналітик Клемент Молін повідомив, що російські загарбники розвивають наступ на Донеччині, в той час, як Україна зводить нові фортифікаційні споруди навколо Покровська та на схід від Запоріжжя.

Вас також можуть зацікавити новини: