Селезньов вважає, що наразі окупанти не здатні розпочати наступ на Запоріжжя / Колаж УНІАН, фото - скриншот, wikimedia.org

Ризик активізації дій ворога в напрямку Запоріжжя є, але для відкриття нової ділянки фронту в нього навряд чи вистачить ресурсів. Таку думку висловив ексспікер Генштабу, полковник ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі "24 Каналу".

"Ризики активізації бойових дій на півдні України, зокрема, на півдні Запорізької області - абсолютно реальні. Що відбувається з силами та засобами російської армії, які зосереджені на півдні Запорізької та Херсонської областей? Там російських військових до 90 тисяч. Я думаю, єдина причина, чому вони досі там активно не застосовуються - це певні проблеми з логістикою", - сказав Селезньов.

За словами експерта, окупантам важко возити боєприпаси через Крим, бо не завжди стабільно працює поромна переправа через Керченську протоку, а Керченський міст може не витримати таких масштабних навантажень.

Відео дня

Полковник ЗСУ наголосив, що після того, як ворог отримав контроль над Вугледаром, росіяни отримали можливість здійснювати логістику залізничною мережею на півдні Донецької області. Окупанти отримали можливість постійно та безперебійно постачати озброєння та боєприпаси для свого угруповання, зокрема, на півдні Запорізької області:

"А отже є всі шанси, що ворог може значно активізувати свої зусилля. Але! І як на мене, це "але" ключове. Чи є у ворога зараз ресурси для проведення саме масштабних наступальних дій або з метою захоплення нових територій півдня Запорізької області, або взагалі атаки на Запоріжжя? Я думаю, що відповідь тут має певні суперечності".

Експерт нагадав, що на початку серпня 2024 року начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов стверджував про те, що для активних наступальних дій у ворога залишилося ресурсів буквально на півтора-два місяці.

"Два місяці минули на початку жовтня, а ворог продовжує наступати. Але чи має він достатній потенціал, щоб відкрити ще одну пекельну ділянку фронту, щоб атакувати великими силами, зокрема на напрямку Запоріжжя? Тут я маю серйозні сумніви", - заявив Селезньов.

Експерт наголосив, що говорити про можливі масштабні бойові дії на півдні Запорізької області варто тільки після того, як ми достовірно знатимемо, що в окупантів достатньо ресурсів. Це стосується не тільки особового складу, а й матеріально-технічних ресурсів для реалізації цього завдання.

Чи можуть росіяни почати наступ на Запоріжжя

Як повідомляв УНІАН, високопоставлений український чиновник розповів виданню The Economist, що наступною метою окупантів може стати Запоріжжя. Він зазначив, що Росія, можливо, вже повернула собі до половини території, яку ЗСУ захопили в Курській області.

Крім того, майор Збройних сил України Валерій Прозапас говорив про те, що окупанти отримали можливість почати наступ на Запоріжжя внаслідок успішного просування на Донецькому напрямку. Він підкреслив, що на це натякають "конституційні закони", які підписав президент РФ Володимир Путін.

Вас також можуть зацікавити новини: