Військові з Легіону "Свобода Росії" розповіли, чому боронять Україну / фото t.me/legionoffreedom

Чимала кількість громадян РФ боронять Україну у війні, розвʼязайній Росією. Військові з Легіону "Свобода Росії" із позивними "Аркан" та "Пума" в інтервʼю "Суспільному" розповіли, як стали на захист нашої країни та що відчувають до своїх співвітчизників.

До прикладу, "Пума" майже все життя провів в Україні, навчився говорити українською і не збирається повертатися до Росії. Він намагався змінити громадянство, але це дуже складний процес.

"У мене там (в РФ, – ред.) нічого немає, і моя мета – вигнати ворога з України до кордонів 1991 року, репарації й потім великий бетонний паркан. Просто я там родився колись. А змінити громадянство намагався. До повномасштабної не вийшло, то те, то інше заважало, це складний процес, було дуже важко. Врешті-решт кидаєш це все, розвертаєшся і йдеш", – каже військовий. 

Відео дня

Водночас "Аркан" зізнався, що до 2022 жив звичайним цивільним життям, а до України приїхав майже в дитинстві.

"Все вийшло на інший рівень та і відчуття провини, сорому не дали спокійно сидіти. Військовим у майбутньому себе я не бачу. Закінчується повномасштабне вторгнення крахом російської імперії й далі я йду продовжувати цивільне життя", – поділився він планами.

Водночас у відповідях на запитання про те, чи не відчули бійці, що будуть воювати проти своїх земляків, коли долучилися до Легіону, вони не стримувалися. 

"Ні, абсолютно ні. Це ворог, він напав, порушивши всі закони. Весь світ каже, що вони дов****би, я перепрошую, а вони не вірять. Зомбі з промитими мізками. Напали вже на мою сім'ю, на мою Батьківщину. Я буду до кінця. Тобто сказати, що якісь там росіяни побратими, брати... ні, вони прийшли сюди", – наголосив "Пума".

Своєю чергою, "Аркан" акцентував, що люди помиляються, коли кажуть, що українці й росіяни – один народ і брати.

"Це два різних народи та історії, які живуть своїм життям", – додав військовий. 

Щодо забезпечення Легіону озброєнням, то, за словами "Пуми", у них усе сучасне, НАТОвська зброя. До того ж, перед завданнями бійці "Свободи Росії" проходять навчання. 

"Забезпечення у нас просто бомбезне. Багато хто приїжджає з-за кордону, добровольців, котрі у нас служать, дуже багато. Головне — вигнати ворога звідси, а там уже далі будемо шукати, хто створював ці воєнні злочини, накази... як було з нацистською Німеччиною після Другої світової. Така сама, сподіваюся, участь буде і в Росії. Репарації, відбудова, все це, я вважаю, обов'язковим теж. У нас дуже багато побратимів вважають святим обов'язком туди повернутися і навести в Росії порядок", – констатував він. 

Росіяни воюють за Україну

Низка громадян Російської Федерації долучилися до російсько-української війни, захищаючи Україну. Зокрема, на боці нашої країни воюють бійці Легіону "Свобода Росії" та РДК (Російський добровольчий корпус).

До прикладу, за даними з відкритих джерел, чисельність РДК становила  200 бійців станом на лютий 2023-го та більше 1200 – на березень 2024-го року. Корпус входить до складу Інтернаціонального легіону ТрО України.

Легіон "Свобода Росії" також входить до Інтернаціонального легіону ТРО України. Його сформовано з колишніх військовослужбовців ЗС РФ та інших росіян, а подекуди білорусів, що перейшли на бік України.

Вас також можуть зацікавити новини: