На території РФ може бути до 15 таких військових складів, як у Торопці, - експерт

На території Російської Федерації може бути до 15 таких військових складів, як уражений вчора Україною у Торопці Тверській області.

Про це сказав капітан першого рангу, керівник безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХІ Павло Лакійчук в ефірі Київ24.

Для розуміння масштабів втрат росіян в результаті ураження цього складу Лакійчук нагадав, що у 2020 році в порту Бейрута вибухнуло 2750 тонн селітри і це була світова подія, бо стався найбільший неядерний вибух у світі. Тоді експерти визначили його потужність еквівалентом 2-кілотонній ядерній бомбі. А йорданські сейсмологи зафіксували "землетрус" від вибуху потужністю 3,3 бала за шкалою Ріхтера.

Відео дня

"Коли вчора вранці почалися вибухи у Тверській області, о 3:55 було зафіксовано "землетрус" магнітудою 2,8 бала, а потім ще до 7 ранку - майже 15 "землетрусів" магнітудою від 2 до 2,7 бала. От у Бейруті 3,3 бала це 2-і кілотони, то можна порахувати скільки тисяч тон вибухівки було на цьому складі (у Торопці). Це дійсно дуже багато", - зазначив експерт.

За словами Лакійчука, це був один з найновіших у РФ складів. 

"Я думаю, колишній заступник міністра оборони РФ Булгаков його сам і "підсвітив". У 2018 році Булгаков казав, що це дуже класний склад і там навіть сауна є. Я думаю, у ній якраз 20 російських військових і завершили своє існування", — жартуючи зауважив він.

Лакійчук зазначив, що у 2012 році росіяни запустили амбітну програму по вдосконаленню системи зберігання ракет, боєприпасів і вибухових речовин. 

"За повідомленнями російських  ЗМІ в 2012 - 2014 роках, там мова йшла, крім цього Торопця, про щонайменше 9 арсеналів в європейській частині Росії і загалом до 15 - по всій території РФ. Тоді  заявляли, що це будуть супер-сховища,  підземні, під неймовірними шарами захисту, зі спеціальними системами протиповітряного захисту, в тому числі проти дронів. Хоча про дрони ще не так багато говорили і навряд чи хтось розраховував, що  українські дрони долетять, але вже про це мова йшла. І, крім півтора десятка цих великих перспективних арсеналів, говорили про реконструкцію порядка півтисячі сховищ боєприпасів, ракет до 2024  року. От можна уявити, скільки цього добра ще у росіян  зберігається. Тим не менш, Торопецький склад був, очевидно, не останній в цьому ряду", - підкреслив він.  

За словами військового експерта, українська розвідка знає перелік щонайменше 9 сховищ в європейській частині Росії і "нормальні "баобаби" проростати будуть ще".

Атака на склад у Торопці

Як повідомляв УНІАН, учора стало відомо, що українські дрони влучили по великому складу Міноборони Росії, який знаходиться у Торопці. Згідно з інформацією джерел УНІАН, російську території атакували понад 100 ударних безпілотників. Після атаки у Торопці відбулась серія потужних вибухі. 

За даними РНБО, на зазначеному складі МО росіяни складували отримані північнокорейські балістичні ракети KN-23.

Вас також можуть зацікавити новини: