Михайло Ковпак розповів про проблеми із базовою підготовкою новобранців / фото Фейсбук 47-ї ОМБр

Базова підготовка новобранців в Україні залишає бажати кращого – можливо, через її терміни. Про це розповів головний сержант військової частини окремого штурмового батальйону "Арей" УДА, старший інструктор Михайло "Кот" Ковпак в інтервʼю УНІАН.

"Відверто, у нас, в Україні, погана базова підготовка. Можливо, через обмеженість у часі. Військовослужбовець місяць перебуває у навчальному центрі. За цей час підготувати досконало людину, яка, умовно кажучи, була зварювальником чи водієм, неможливо", – пояснив він. 

На думку Ковпака, необхідно насамперед збільшувати термінів навчання. Проте здебільшого усе залежить від людини.

Відео дня

"Я постійно кажу – було б бажання, а все інше напрацюємо", – додав "Кот".

Водночас він зазначив, що не сказав би, що в таких навчальних центрах залишилися рудименти "совка", зокрема у ставленні до мобілізованих. Крім того, в його батальйоні бійців вчать не за книжками 1939 року, а з огляду на події, які відбуваються в нашій країні:

"Я в армії вже 10 років, тому, можна сказати, особисто застав, як вчили ще при "совку", а зараз бачу, як ведеться сучасна війна. Я особисто бував на штурмах, водив групи, командував, я все це чудово розумію. Тому ми намагаємося підготувати бійця так, щоб він воював не за "совковими" книжками".

Водночас коментуючи скарги деяких новобранців щодо того, що у центрах їх не готують до війни, а змушують збирати сміття, він відповів, що це, напевно, залежить від командування та керівників навчальних центрів.

"Як викорінити? Можливо, їх би разочок випустити на передок, щоб вони зрозуміли, що не можна використовувати мобілізованих просто як робочу силу. Як навчання відбувається у нас? Зранку до обіду заняття, пообідали, потім невеличкий відпочинок, і далі навчання аж до вечора. Увечері люди можуть поприбирати, замести, помити у приміщенні, де живуть. Але це вони роблять для себе, ніхто їх не змушує як в казармах. У нас таке не вітається. Як каже наш комбат: "У нас одна велика родина". Тому кожен військовослужбовець – це людина, а не робоча сила", – констатував головний сержант.

Підготовка новобранців в Україні

На початку вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський визнав, що мобілізовані українці отримують недостатню підготовку. За його словами,  зараз новобранці проходять один місяць базової військової підготовки, а потім від пів місяця до повного місяця – подальшу спеціалізовану підготовку перед тим, як їх відправляють безпосередньо на виконання військових завдань.

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник Служби безпеки України Роман Костенко наголошував, що дуже багато бійців, коли потрапляють до військових частин, не мають підготовки, і командири військових частин скаржаться на це. Нардеп каже, що зараз програма підготовки нормальна, але часто проблема в тому, що її ненормально викладають і роблять це недосвідчені люди.

Видання Financial Times заявляло, що понад половина піхотинців-новобранців ЗСУ гине або отримує поранення у перші дні. Найбільше страждає українська піхота. Командири на місцях і військові аналітики попереджають, що мобілізовані не мають високої мотивації, психологічно та фізично непідготовлені, і в результаті гинуть із загрозливою швидкістю.

Вас також можуть зацікавити новини: