В Україні армія "пристаріла", але для виконання деяких задач потрібні молоді люди / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Для ведення активних бойових дій та штурмів на фронті потрібні люди не 42-43 років, а 25 років. Це об'єктивні вимоги ведення війни.

Про це заявив військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці й заступник начальника Генштабу (2006-2010 рр.) Ігор Романенко в ефірі "Київ24".

"Нам потрібно вирішувати питання з укомплектуванням як частин, які несуть втрати і діють на лінії зіткнення, а також потрібно формувати резервні бригади. Ці процеси повинні відбуватися паралельно, і для цього потрібно мати достатню кількість військовослужбовців", - сказав він.

Відео дня

За його словами, новий закон про мобілізацію "сам по собі не дуже рішучий", він покращує ситуацію, але не вирішує її.

Романенко підкреслив, що влітку за місяць нам вдавалося призивати та готувати до 30 тисяч осіб, але восени ці процеси загальмувалися. 

Тому, як зазначив експерт, зараз обговорюють питання щодо того, які додаткові заходи потрібно проводити, щоб покращити темпи мобілізації.

"Можливо знижувати вік нижче 25 років. Знизили з 60 до 55 років. Чому? Тому що у нас пристаріла армія. 43 роки - середній вік. Два роки тому було 42. Для того, щоб вести таку широкомасштабну війну, мати такого роду військовослужбовців, - це дуже складно. Для активних дій, особливо піхоти, особливо штурмових дій потрібні люди не 42-43 років, а 25 років. Безумовно, фізіологічні можливості цих людей різні. І це об'єктивні вимоги ведення війни", - пояснив Романенко.

Він згоден, що нам потрібно піклуватися про майбутнє України та зберігати свою молодь. Але нагадав, що на окупованих територіях, росіяни забирають нашу молодь з 18 років:

"Росіяни відразу призивають їх з 18 років, заводять в свої Збройні сили і кидають в першу чергу".

Мобілізація українців до 25 років

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України прогосувала за закон, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років. "За" проголосувало 311 народних депутатів. 

В той же час не вирішено питання щодо демобілізації тих, хто раніше був мобілізований у віці до 25 років. Оскільки від травня, коли набув чинності закон про мобілізацію, і були скасовано категорії осіб, "обмежено придатних у воєнний час", то було мобілізовано багато тих, хто раніше попадав під цю категорію - тобто, здорових однолітків до 25 років, відповідно до законодавства, не мобілізували, а ті, хто раніше були обмежено придатні, потрапили під мобілізацію. І багато юнаків від 18 до 25 років, свого часу визнаних "обмежено придатними", весь цей час мобілізували.

Вас також можуть зацікавити новини: