Роман Світан висловився про ситуацію на Покровському напрямку / колаж УНІАН зі скріншотів

Росіяни намагаються розширити клин, який зробили в районі міста Покровськ, напередодні настання осінніх дощів.

Про це заявив в ефірі "Апостроф TV" військовий експерт Роман Світан. "Конфігурація фронту жене росіян використовувати останні тижні перед осіннім бездоріжжям для більш-менш вирівнювання фронту, створення умов перебування і руху в бік Покровська", - сказав аналітик.

За його словами, якщо українські воїни втримають фронт і у такому стані увійдуть у осінньо-зимовий період, то "ми росіян розмотаємо на Покровському напрямку":

Відео дня

"Бити з двох сторін - це ж клин. Проблема будь-якого клину в оборону противника - це утримання флангів".

Він додав, що поки російська армія наступає в обох напрямках, намагаючись розширити клин, - вона знаходиться у безпеці, однак щойно наступ зупинитися - Сили оборони можуть контратакувати, щоб "зрізати фланг".

"Це ми зробили з росіянами минулого року на Времівському виступі. Ми під час кампанії його зрізали, вирівняли фронт і, за великими рахунком, росіяни його просто втратили. Хоча пів року до цього вони з ним возилися. Та ж картина зараз - в літню кампанію вони прорвали наш фронт. І якщо вони опиняться в такому стані - ми їх розмотаємо", - додав Світан.

За словами експерта, наразі росіяни зосередили усі сили, щоб вирівняти фронт на півдні від клину. То ж наразі головна мета для українських захисників - утримати Курахове та околиці до настання осінньо-зимового періоду

"Якщо ми утримаємося в Курахове до настання осінньо-зимового періоду, то за зиму ми можемо зрізати цей клин до Покровська. Вони просто до Покровська не дійдуть. Вони ці останні сім кілометрів вже другий місяць йдуть. Адже складно далі рухатися, не розширивши фланги. Там підвіз боєприпасів складний, 40-50 км від Донецька. Під постійними ударами з півдня та півночі знаходиться російський клин", - пояснив Світан.

За словами експерта, однією з ключових проблем РФ на фронті є нестача техніки, бо кількість втрат значно перевищує виробництво.

"Скільки у росіян залишилося на старих радянських складах? Та нічого не залишилося. Під кінець року там будуть нульові складські залишки. Наступного року у них велика проблема. Вони зможуть використовувати військову техніку лише з коліс - скільки виробили, стільки й поставили. Китайці побояться передавати. Це вони боєприпаси через КНДР передають, а серйозні поставки своєї техніки вони побояться передавати", - зазначив аналітик.

У центрі уваги російсько-українська війна - інші важливі новини

Раніше стало відомо, чому українське командування не вивело українські сили з Вугледару раніше. За словами нового командира 72-ї окремої механізованої бригади імені "Чорних запорожців" Олександра Охріменка, це могло призвести до втрат й інших територій.

Він також додав, що Силам оборони не вдалося забрати усіх поранених захисників України, які залишалися в місті. Водночас він додав, що частину поранених військових евакуювати все ж вдалося.

Вас також можуть зацікавити новини: