У Польщі запропонували віддати Крим під мандат ООН / фото УНІАН

Мандат ООН не змусить РФ вивести війська з Криму, а сподіватись на референдум на окупованому вже 10 років Росією півострові, де люди з паспортами РФ і виросло покоління на кремлівській пропаганді, не варто. Про це сказав колишній співробітник СБУ та військовий експерт Іван Ступак в ефірі Київ24

Він зазначив, що загалом будь-яку ідею можна проговорювати, дискутувати і пропозиція міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського - один з варіантів. 

"Ця ідея Сікорського з точки зору реалізації: мандат ООН, голосувати, референдум. Хто буде голосувати? Знайдіть там громадян України у Криму.Там вже 10 років знаходиться Російська Федерація. І ті діти, яким було під час захоплення Крим по 10 років, їм вже зараз по 20 років і вони вже голосують з паспортом РФ. Що вони знають про Україну? В принципі, нічого. Тому хто буде голосувати на тому референдумі? Як на мене, ця ідея для України – вона не "злітає", - пояснив Ступак.

Він зазначив, що є питання і щодо мандату ООН: на який період, скільки цей мандат повинен тривати? 

"Чи надати Криму незалежність, хай він буде а ні українським, а ні російським? Я думаю, це Україну не влаштує", - зазначив експерт. 

Ступак підкреслив також, що зараз у Криму знаходяться війська Росії, які не підуть звідти через мандат ООН.

"Сказати, от у нас мандат ООН, виведіть війська, ви самі розумієте, що ніхто нічого виводити не буде. Тільки під шаленим тиском з боку Китаю та Індії щось можна нафантазувати, щоб щось зробити. Але Індія і Китай поки не поспішають цього робити", - сказав він.

Водночас Ступак зауважив, що ідея Сікорського – це намагання дати якийсь інший варіант, інший сценарій завершення війни в Україні.

"Зараз західні лідери генерують різні ідеї. А раптом щось спрацює. Тому це як варіант", - зазначив він.

Крим запропонували віддати під мандат ООН - подробиці

Як повідомляв УНІАН, на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві, що відбулась 13-14 вересня, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що не бачить, як можна мирно домовитись про демілітаризацію окупованого Криму. Він зазначив, що півострів є принциповим для України та Росії, тому запропонував передати його під опіку місії ООН.

"Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями, і таке інше… ", – сказав Сікорський. 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров сказав, що такі пропозиції є неприпустимими і цинічними, а також не відповідають інтересам України та кримських татар.

Після виступу Сікорського у Міністерстві закордонних справ України зробили заяву, у якій наголошується, що статус Криму як української території не підлягає обговоренню. У заяві МЗС Сікорський не згадується. У відомстві зазнають, що очікують подальшої рішучої підтримки партнерів, щоб примусити Росію повернутися до поваги до міжнародного права і Статуту ООН, вивести свої війська та озброєння з усієї суверенної території України та відновити її територіальну цілісність, а також притягнути Росію до відповідальності за її агресію проти України і за всі скоєні злочини.

Вас також можуть зацікавити новини: