фото 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка

Курська операція має продовжуватись і було б дуже добре розширити контрольовану Збройними силами України російську територію. Таку думку висловив ветеран російсько-української війни, колишній командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Як мінімум там треба закріпитись, триматись і відбивати їхні (росіян) атаки. Як максимум, було б дуже добре, якби наші захисники змогли б суттєво розширити контрольовану територію. Дуже сподіваюсь, що такі плани є і ми ще побачимо їхню реалізацію", - сказав Дикий.

Щодо того, що втратила і отримала Україна від цієї операції, колишній командир "Айдару" наголосив, що "Україна не втратила нічого".

Відео дня

"Це не означає, що ми не несемо там втрати. Ми несемо там втрати. Але ми абсолютно так само несли б їх у війні з росіянами на інших напрямках. А от здобули ми чимало", - зазначив він.

Експерт нагадав, що росіянам довелось перекидати в Курську область досить багато своїх резервів, туди забрали декілька дуже боєздатних частин з українського фронту, зокрема, 106 повітряно-десантну дивізію, 101 дивізію морпіхів з Херсонщини.

"Якраз ця операція виявила те, у що багато хто не хотів вірити. Що у росіян дуже великі проблеми вже зараз з людським резервом. Саме Курська операція показала, що боєздатні частини їхні зараз на нашій території. Всередині Росії таких серйозних, боєздатних частин просто не залишилось", - пояснив експерт, зауваживши при цьому, що результат був меншим, ніж очікувалося, адже росіяни вирішили робити ставку на продовженні наступу на Донбасі.

Водночас Курська операція мала важливі політичні результати – на Заході і на Сході. 

"Політична ціль на на Заході досягнута повністю на 100% - ми переламати весь дискурс обговорення… Там вважалось, що перемогти Росію саме військовим шляхом взагалі неможливо... Після Курської операції все змінилось радикально. Зараз мова йде про зовсім інше – чого не вистачає Україні, щоб перемогти Росію на полі бою, чому нам не додають, де його можна взяти, на кого треба надавити. Тобто мова йде про те, чому ми ще не перемогли", - наголосив Дикий. 

Що стосується політичної цілі на Сході, за його словами, Україна розраховувала, що Курська операція запустить певні процеси в Росії – "покаже, що "король голий". Але наразі її не досягнуто, оскільки в РФ "геніально зробили свою роботу інформаційні війська". Події на Курщині показуються як дрібний прикордонний інцидент, а натомість йде максимальне вип’ячування російського наступу на Донбасі.

"Але чим довше ми  перебуваємо там, тим хиткішою їхня конструкція стає", - зауважив Дикий.

Курська операція - що відомо

Поки українські війська зберігатимуть присутність на російській території, Москва не зможе претендувати на будь-яку перемогу, пише американський журнал Foreign Policy. Зазначається, що Курська операція відкрила "третій шлях" виходу з війни, розв’язаної Росією.

За словами командира української армії Сергія Коротких, який безпосередньо бере участь у боях у Курській області, операція змусила РФ перекинути близько 50 000 загарбників у російський регіон та залучати десантників і морпіхів для протистояння ЗСУ в Курській області. А в Інституті вивчення війни заявили, що Росія кинула воювати в Курській області навіть ФСБ.

Вас також можуть зацікавити новини: