За словами експерта, росіяни стягнули на Курщину досвідчені війська / колаж УНІАН, фото 48 оабр, Генштаб ЗСУ

На Курщині Збройним силам України вдалося зупинити контрнаступ росіян в районі Новоіванівки та Любимівки. Про це сказав військовий оглядач Денис Попович в ефірі "24 каналу".

"Росіяни пішли у контрнаступ. Він був. Російська Федерація просунулася повз Любимівку на Новоіванівське. Була доволі відчутна механізована атака. Якщо подивитись на мапу, то утворилась така "голова дракона" і в його "пащі" умовній - сіра зона, де просунулись російські війська. Якщо вони просунулись би далі, то могли відрізати добрий шмат наших військ. Ми бачимо цю загрозу. Але сьогодні зранку пішли повідомлення про те, що вдалося це зупинити. І навіть кажуть, що почався відкат назад (росіян - УНІАН)", - розповів він.

Попович нагадав, що місяць тому був також контрнаступ росіян на Курщині і тоді їм вдалося відсунути з певної території наші ЗСУ. 

Відео дня

"Втрачено населений пункт Снагость. Снагость зараз не перебуває під контролем Збройних сил України", - уточнив військовий оглядач.

Попович зауважив, що росіяни стягнули на Курщину досвідчені війська, хоча й є певна кількість строковиків. Тобто там достатньо сил, щоб змогти "трошки просипати" наш фланг біля н.п. Снагость. 

Попович також прокоментував ураження стратегічних складів боєприпасів ворога на території РФ. За його словами, дефіцит боєприпасів зараз мають відчути окупанти на Харківському напрямку і підрозділи противника на Курщині.  

"Три з цих стратегічних складів ми або пошкодили, або знищили. Стосовно останнього, у Брянській області, там не можна сказати, що його знищено увесь, але значна площа його потрапила під ураження. Тому, відповідно, передусім буде проблема із постачанням боєприпасів на північному напрямку. Це Харківська область, Курська, де оперує угруповування військ "Север", - наголосив Попович. 

Він зазначив, що наразі значно скоротилось співвідношення боєприпасів, але воно було й ще кращим, коли Україна розпочинала контрнаступ у 2023 році. 

"Стосовно зміни - що було 1 до 8, а зараз 1 до 3 або 2,5 - це підтверджується нашими джерелами, не тільки пишуть закордонні ЗМІ. Тому це цілком релевантно. Тут трошки ми збільшили своє виробництво, і, так, наші партнери надають боєприпаси в рамках ініціатив, які є. І з огляду на те, що є західна артилерія, яка більш точна, ситуація не така складна, як це було у лютому, у березні, коли співвідношення сягало 1 до 8, 1 до 10", - підкреслив він. 

На думку Поповича, осіння погода вплине на активність ворога та його спроможності.

"Якщо порівнювати ситуацію довкола Авдіївки (рік тому у жовтні росіяни почали активні наступальні дії), то там була агломерація. Зараз дуже багато наступальних дій проводиться в полях. А в полях, коли починаються дощі, важче задіювати техніку, там важке працювати піхоті, оскільки ворог по коліно в багнюці. Наступальні дії будуть сповільнюватись. Ворог буде значною мірою дивитись на дороги. А дороги дають можливість краще передбачити, куди будуть наступальні дії", - пояснив військовий оглядач.

Ситуація в Курській області - останні новини

Як повідомляв УНІАН, військовий експерт Олександр Мусієнко закликав не робити поспішних висновків про вклинення російських військ в українську оборону на Курщині. За його словами, з боку росіян атаки відбуваються і час від часу фіксуються прориви, бо ворог накопичує сили і засоби.

Він впевнений, що українці почують "певні позитивні новини в цьому сенсі, тому що, це вклинення - воно без стабілізації флангів, це просто прорив, намагання прорватися, який можна у принципі зупинити".

Також генерал-лейтенант Ігор Романенко повідомив, що українська сторона перекинула в Курську область додаткові резерви.

За його словами, на початку, після першого етапу операції ЗСУ на Курщині, під наш контроль перейшли 1300 квадратних кілометрів російської території. Зараз, за різними оцінками, - це близько 750 кв км., що контролюють ЗСУ. Він додав, що російські окупанти продовжують нарощувати сили в цьому регіоні.

Для того, щоб зупинити просування ЗСУ, ворогу потрібно було від 30 тисяч особового складу, а для того, щоб відтіснити до кордону, треба від 80 до 120 тисяч угруповування. Наразі військо росіян на курському напрямку оцінюють у 50 тис.

Вас також можуть зацікавити новини: