Водночас експерт наголосив, що станом на зараз ситуація в Курській області контрольована / фото 36 обрмп ім. контрадмірала М. Білинського

Не треба робити поспішних висновків про вклинення російських військ в українську оборону на Курщині, бо Сили оборони України можуть принести позитивні новини. Про це керівник Центру військово-правових досліджень, військовий експерт Олександр Мусієнко сказав в ефірі інформаційного марафону "Єдині новини".

Зокрема, у нього запитали, що означає прорив росіянами лівого флангу українського угрупування на Курщині.

Мусієнко нагадав, що на сьогодні близько 50 тисяч ворожих сил знаходяться на Курщині, але це вороже військо сковується українськими силами.

Відео дня

"Це мінімум та кількість, яка точно не поїде на схід", - сказав Мусієнко.

При цьому, він додав, що з боку росіян атаки відбуваються і час від часу фіксуються прориви, бо ворог накопичує сили і засоби.

"Я би не робив поспішні висновки щодо цього вклинення. Тому що я думаю, що ми побачимо і певні позитивні новини в цьому сенсі, тому що, це вклинення - воно без стабілізації флангів. Це просто прорив, намагання прорватися, який можна у принципі зупинити, у тому числі фланговими операціями. У нас там фланги тримаються непогані", - наголосив Мусієнко.

За його словами, це не свідчить про те, що відбувається масштабна російська контратака, яка вже витісняє українські війська з Курщини.

"Подібне вони робили місяць тому. Я хочу нагадати, що у вересні була атака теж на цьому фланзі у районі Коренєво. На жаль, вони примудрилися приховувати дещо нижче рівня води свої понтонні переправи, менш помітні для аеророзвідки. Тому не завжди вчасно їх вражали. Але вражали все одно, і через це їм трохи перекинули військ", - підкреслив військовий експерт.

Він переконаний, що на сьогодні глобально ситуація контролюється.

"Більше того, я хочу нагадати, що українські війська зберігають потенціал для продовження контратак у Глушковському районі, південно-західна частина Курської області. І у принципі, там є можливості поступово розширювати плацдарм. Це, звичайно, ризик", - наголосив Мусієнко.

Він пояснив, для чого потрібно розширювати плацдарм:

"Ворог тримає там зараз 50 тисяч з розрахунком на те, що вони підуть у контрнаступ. А якщо Україна буде поступово розширювати плацдарм? Що це означає? Вони дивляться, що цей контингент не справляється. Що треба робити? Треба відправляти ще. І навіть, якщо вони будуть відправляти ще, і там буде збільшуватися контингент, який, навіть, якщо ми допускаємо, що з часом, буде мати успіх, і може скластися так, що якщо ворог матиме значну перевагу, ми відійдемо, то все одно завдання виконано".

Він сказав, що має сенс, аби величезна кількість сил і засобів ворога була скована. Він вважає, що це треба продовжувати і не можна згортати.

Ситуація в Курській області 

Як повідомляв УНІАН, на днях аналітик Forbes Девід Акс написаві, що ЗСУ, схоже, застрягли на південь від міста Веселе і потрапили там у "жорстоку засідку", втративши свою найціннішу техніку.

Зокрема, українці втратили щонайменше один CV90, Marder, M-2 і Stryker. У Курській операції Україна використовує одні з найкращих бригад і батальйонів. Однак навіть ці елітні формування насилу пробиваються через Веселе і Глушково, зазначає аналітик. А доти, доки українці не зможуть просунутися головною дорогою, що з'єднує ці населені пункти, їхня мета - зустріч з основними своїми силами на Курщині - так і залишатиметься нереалізованою.

Вас також можуть зацікавити новини: