Капітан 1 рангу переконаний, що росіяни роками планували захоплення Приазов'я / колаж УНІАН, фото facebook.com/andrii.ryzhenko.5, REUTERS

Незаконне будівництво росіянами Керченського мосту ще з 2018 року перекрило шлях до українських портів для чверті суден. Росія заздалегідь планувала захоплення Приазов’я. Впевненість у цьому в етері Київ24 висловив капітан 1 рангу запасу, колишній заступник начальника штабу ВМС ЗСУ Андрій Риженко.

За його словами, зведення цього мосту перекрило центральну частину суднохідного шляху, обмеживши максимальну висоту суден. Зокрема, йдеться за судна типу Panamax  - контейнеровози, танкери тощо.

"Саме через перекриття центральної частини Азовського моря чверть суден перестали перевозити продукцію металургії з наших портів, зокрема, з Маріуполя. Тоді за 2018-2019 роки обсяги роботи Маріупольського порту були зменшені на 30-40%. Тобто, це пряма шкода економіці України", - наголосив фахівець.

Відео дня

На його думку, росіяни знали, що будівництво значно обмежить прохід великих суден до українських портів та нашкодить економіці України.

"Росіян це абсолютно не турбувало. Я вважаю, що вже тоді, у 2016 році, у них були плани щодо захоплення нашого Приазов’я, щоб Азовське море стало повністю їхнім", - сказав Риженко.

Кримський міст має бути знищений

Нагадаємо, у ВМС ЗСУ вважають, що Кримський міст необхідно знищити. Наразі ним перекидають озброєння, боєприпаси для підрозділів окупантів. Водночас, зараз загарбники значно навантажувати міст побоюються через пошкодження, які Сили оборони України завдали шляхопроводу раніше.

Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук наголосив, що важливо знищувати логістику противника, починаючі з кораблів забезпечення, та закінчуючи такими шляхами сполучення, як комбінований мостовий перехід - Керченський міст.

Вас також можуть зацікавити новини: