ФСБшники погано показали себе проти ДРГ / фото ua.depositphotos.com

Федеральна служба безпеки Росії воює у Курській області і безуспішно намагається координувати бойові завдання з військовими.

Як повідомляє Інститут вивчення війни, опозиційне видання РФ "Новая газета Европы" ідентифікувало військовослужбовця спецназу ФСБ, який загинув у боях у Курській області в серпні 2024 року.

Офіцер ФСБ розповів виданню, що керівництво відомства поставило перед спецназом, включаючи елементи груп "Альфа" і "Вимпел", завдання виявити і знищити диверсійно-розвідувальні групи ЗСУ.

Відео дня

За словами джерела, ці групи погано пристосовані для ведення комбінованих боїв із застосуванням важкої техніки проти регулярних збройних сил. Зазвичай бійці спецслужби проводили контртерористичні операції проти невеликих терористичних груп, а тому не має достатньої підготовки та обладнання, необхідного для реагування на ЗСУ.

Інший співрозмовник, близький до російських спецслужб, додав, що Центр спеціальних операцій ФСБ не має "спільного зв'язку" з військовими частинами і досі не існує спільного штабу для координації бойових завдань між ними.

Правитель Рф Володимир Путін доручив ФСБ провести контртерористичну операцію в Бєлгородській, Брянській і Курській областях 9 серпня після початку операції ЗСУ 6 серпня. Однак потім він почав доручати дублюючі завдання Міністерству оборони (МО), ФСБ і Росгвардії Росії. 

Кремль і військове командування намагалися створити злагоджену і ефективну структуру командування і управління, однак залишається незрозумілим, які обов'язки кому належать. Аналітики вважають, що дублювання завдань і слабкі структури створюватимуть тертя між ФСБ і МО РФ.

Курська операція ЗСУ

Президент Володимир Зеленський заявив, що операція ЗСУ в Курській області вже показала певні результати. Зокрема, вона сповільнила росіян і змусила їх перекинути близько 40 тис. солдатів.

За словами експертів, в Курській області Росії Збройні сили України, схоже, зайшли в тил глушківському угрупованню росіян.

Правителю Росії Путіну взагалі не потрібна Курська область, вважає  полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор, військовий експерт Роман Світан. У Кремлі навіть не помітять, якщо повністю втратять цей регіон. 

Вас також можуть зацікавити новини: