Микола Мельник розповів, яка є проблема у ЗСУ / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Одна з причин того, що є втрати України у війні проти РФ, - ставлення командирів до підлеглих.

Про це розповів в ефірі "Новини Live" старший лейтенант ЗСУ Микола Мельник. "Наші командири роблять велику помилку, коли думають, що на заміну нам їм нових пришлють. Є така приказка в деяких офіцерів. Але є проблема - нових пришлють, але не такої якості. Тому що людина мотивована 2022 року та людина, яку зловили у 2024 році, - це дві різні мотивації", - пояснив воїн.

Він додав, що крім мотивації та ставлення до підлеглих, ще однією проблемою є система підготовки військовослужбовців, яка не реформована з часів Радянського Союзу. Зокрема, за словами Мельника, вона не адаптована до умов сучасної війни:

Відео дня

"Ситуація була проблемною ще півтора року тому, вона почала відчуватися ще у вересні. Зараз ситуація доволі складна. Можливо, десь система підготовки і змінюється. Однак досі є випадки, коли солдат прибуває у десантний підрозділ, а він у навчальному центрі бадьоро сміття виносив".

За словами військового, у такому випадку відповідальність за підготовку цього солдата покладається вже не на навчальний центр, а на бригаду, яка знаходиться у зоні бойових дій.

"Тобто часу іноді не вистачає. А от перші дні, перші ротації на нуль, вони є найбільш критичними, тому що людина за цей час все-таки починає адаптуватися, і якраз от тоді й народжується солдат", - сказав Мельник.

Цікаві новини України - що повідомлялося

Раніше видання Financial Times писало, що в Україні виникають проблеми з підготовкою військовослужбовців. Так, за підрахунками командирів, на яких посилаються журналісти, від 50 до 70 відсотків нових піхотинців було вбито або поранено протягом декількох днів після початку їхньої першої ротації.

Раніше журналісти The Wall Street Journal зазначали, що кількість убитих на війні українських військових досягла 80 тис. Згодом президент України Володимир Зеленський спростував цю інформацію, заявивши, що реальна цифра "набагато менша".

Вас також можуть зацікавити новини: