Експерт вважає малоймовірною відправку китайських солдатів на війну в Україну / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Генштаб ЗСУ

Китай надає Росії тільки економічну допомогу, і прямо не допомагає у війні проти України. І навряд чи цей підхід зміниться найближчим часом, навіть після того, як Північна Корея відправила військових до Росії. Таку думку 24 Каналу висловив військовий експерт, засновник БО "Реактивна пошта" Павло Нарожний.

Він зазначив, що Китай найімовірніше не відправить своїх військових на війну в Україну, оскільки є низка факторів, через які це малоймовірно. Перш за все, це пов'язано з відсутністю економічної мотивації у Китаю.

"Китай - один із локомотивів світової економіки, а в КНДР голод - стандартна ситуація. Чи не найбільша мотивація північнокорейців іти воювати - думка, що Путін буде за це якось платити: чи то грішми, чи то товарами. Китаю фінансова мотивація нецікава", - пояснив він.

Відео дня

За його словами, такий крок буде доволі ризикованим для Китаю, який досі намагається зберегти нейтральну позицію та геополітичний вплив.

Він також пояснив, що в разі відправки китайських військових на війну в Україну Китай зазнає санкцій з боку Європи та США, які є його найбільшими торговельними партнерами.

"Я не бачу якихось драйверів, щоб Китай відправив свою регулярну армію на допомогу Росії. Якісь найманці з Китаю - так, це можливо. Але регулярна армія Китаю в Росії - це малоймовірно", - додав Нарожний.

Він також зазначив, що Північну Корею цікавить не тільки фінансова вигода, а й бойовий досвід. Для Китаю ж це не настільки важливо.

"Китайці воюють не так військами, їхня експансія відбувається через кредити. Наприклад, вони отримали стратегічний порт у Венесуелі завдяки кредитам. Війна для Китаю - це занадто дорого", - пояснив він.

Війська КНДР в Україні

Як повідомляв УНІАН, днями українська розвідка відзвітувала про появу перших військовослужбовців Північної Кореї на території Курської області, де тривають бої з російськими військами.

Водночас, як писало видання Foreign Policy, направлення військ армії КНДР на війну Росії проти України турбує Китай.

"Китай намагався одночасно запропонувати риторичну - і певною мірою матеріальну - підтримку Росії, не руйнуючи її зв'язків із Заходом. Дії Північної Кореї, безумовно, переходять цю межу", - йдеться у статті.

Вас також можуть зацікавити новини: