У новому пакеті допомоги від США можуть бути бомби JSOW / колаж УНІАН, фото Getty Images, скріншот

У новому пакеті військової допомоги США Україні можуть бути "сюрпризи" для росіян, вважає головний редактор Defense Express Олег Катков. Свою думку він висловив в ефірі Radio NV, коментуючи засоби, що увійшли до пакету, та можливу наявність у ньому анонсованих ЗМІ крилатих авіаційних бомб AGM-154 Joint Stand-off Weapon (JSOW).

Катков зазначив, що реліз із вмістом пакету вже опубліковано Пентагоном. У ньому JSOW не вказані, однак вперше значиться пункт про передачу боєприпасів "повітря-земля" без уточнення: "До цього такий термін не використовувався, попри те, що Україна отримувала боєприпаси "повітря-земля".

За словами експерта, натомість використовувався термін "високоточне авіаційне озброєння":

Відео дня

"Враховуючи, що  були інсайди, в яких прямо вказувалось, що наступного тижня буде виділено пакет допомоги на $375 млн, і там будуть боєприпаси JSOW, можна зробити вкрай обережне припущення, що вони дійсно в цей пакет увійшли".

За його словами, те, що відсутня конкретика в релізі, дозволить зробити "сюрпризи" для РФ.

"Офіційно не вказано, і це чудово. Тому що не треба робити ворогу анонси. Треба робити ворогу "сюрпризи". Хай він думає. І ми теж можемо подумати, що там першим пунктом йде новий тип озброєння, який раніше не фігурував", - зазначив Катков.

Авіабомби JSOW можна перетворити на крилаті ракети - пояснення експерта

Катков вважає, що у такий спосіб США реалізують "елегантний план" щодо надання Україні далекобійного озброєння. За його словами, авіабомби AGM-154 JSOW можна легко перетворити на крилаті ракети великої дальності, і Україна може це зробити самостійно.

"Це дійсно може бути дуже елегантним планом з боку США щодо надання Україні далекобійного озброєння, не порушуючи ті "червоні ліні", які вони самі собі намалювали... Перестрахувались. І це, можливо, доволі ефективне рішення США. Бо JSOW є бомбою нового виробництва, вона розроблена за технологією Стелс. Вона може бути модернізована у крилату ракету, й технічні рішення її модернізації та перетворення на крилату ракету відомі", - сказав він. 

За словами експерта, як будь-яка плануюча бомба без моторчика, JSOW може долати відстань 100-120 кілометрів. Але наприкінці 2000-х у США вирішили, що потрібно збільшувати дальність, і за замовленням Пентагону почались відповідні роботи над інтеграцією мініатюрного реактивного двигуна у цю бомбу. Цей двигун можна друкувати на 3D-принтері, заявив Катков.

"Таким чином, Україні передають JSOW з дальністю до 100 кілометрів, ніби нічого нового. Але, умовно гіпотетично, Україна має можливість друкувати цей малогабаритний двигун, оснастити ним JSOW і отримати власну крилату ракету. І отже, це вже наша зброя, і ми як хочемо, так її ї використовуємо", - зазначив Катков.

Новий пакет допомоги США - що повідомлялося

Як писав УНІАН, в Пентагоні сьогодні підтвердили інформацію в ЗМІ, що США надають Україні новий пакет військової допомоги на загальну суму 375 мільйонів доларів. 

Раніше ЗМІ інформували, що пакет допомоги, який майже вдвічі перевищує обсяг останніх поставок, включає артилерійські боєприпаси, засоби протиповітряної оборони, протитанкові ракети та інше критично важливе озброєння та обладнання, яке США вже надавали Україні.

У Пентагоні оприлюднили вміст пакету та зазначили, що це вже 66-й транш обладнання, який Адміністрація Байдена надасть Україні зі складів Міністерства оборони США, починаючи з серпня 2021 року.

Вас також можуть зацікавити новини: