'Із РЕБами важка ситуація': експерт розкрив причини

В Україні є дуже велика проблема з РЕБ. Існує кілька причин цього. По-перше, в тому, що свого часу засобам РЕБ приділяли недостатньо уваги, а, по-друге, ворожі дрони можуть змінювати частоти, тому придбані раніше РЕБи стають неефективними, заявив в етері Громадського радіо аналітик та співзасновник проєкту DeepState Роман Погорілий.

"Із РЕБами дуже важка ситуація, оскільки постійно змінюються частоти (ворожих засобів нападу - УНІАН), - сказав він.

За словами Погорілого, велика проблема з РЕБ, це та обставина, що свого часу дуже багато уваги приділяли FPV-дронам. Натомість засоби РЕБ були поза увагою.

Відео дня

"Люди бачили, як знищується ворожа техніка. Знищуються цілі колони. І це був привід для радості. Тому про це почали більше говорити, щоб зібрати більше донатів. І це було приємно. А РЕБ не покаже знищення техніки. Не покаже, як розлітається десятеро десантників з технікою. РЕБ покаже, як падає дрон. Як він не потрапить у ціль. Але це не знімають на відео. Воно не набуло такого суспільного поширення. Але цим треба займатися, щоб люди розуміли, наскільки це важливо. Бо це зрозуміють лише ті люди, які це відчувають на собі", - пояснив Погорілий.

За його словами, коли українські воїни захоплюють техніку окупантів, то беруть на озброєння саме ворожі РЕБи, адже вони працюють на усіх частотах.

"Російські РЕБи гасять все. Деякі хлопці навіть жартують, що (під впливом російських засобів РЕБ - УНІАН) падають навіть птахи. У них такий підхід. Якщо вони його вмикають - вимикається все", - додав експерт. 

РЕБ на війні

У червні росіяни заявили, що змогли створити роботизовану мобільну платформу, яка несе на собі систему радіоелектронної боротьби (РЕБ) і може, наприклад, слідувати за піхотною групою в атаці і прикривати її від дронів-камікадзе.

Крім того, росіяни заявили про створення ефективної системи радіоелектронної боротьби (РЕБ), яку солдати можуть носити на спині, як рюкзак. 

У липні офіцер секції планування бригади "Рубіж", майор Національної гвардії України Дмитро Кожубенко зазначає, що у російських окупантів є дуже велика перевага як у засобах радіоелектронної боротьби, так і в засобах безпілотної авіації.

Генерал-майор запасу Збройних Сил України Сергій Кривонос пояснив, чому в Україні є проблеми із системами радіоелектронної боротьби. За його словами, це пов'язано з диверсійною діяльністю Росії всередині української армії впродовж перших 20 років незалежності.

Вас також можуть зацікавити новини: