Олександр Мусієнко пояснив, що відбувається на фронті / колаж з фото 36 ОБрМП ім. Михайла Білинського та скріншоту

Фронт на сході не сиплеться, і у російських загарбників немає значних проривів, але Сили оборони України свідомо поступово відходять через низку причин.

Про це керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко сказав в ефірі інформаційного марафону "Єдині новини". Зокрема, у нього запитали, що дає змогу росіянам просуватися на сході і окуповувати українські населені пункти.

"Треба пояснити, чому так відбувається. Це відбувається ще й через те, що українські війська свідомо поступово відходять з деяких позицій. Якщо ми подивимося на населені пункти - це не всі населені пункти навіть рівня Вугледару. Подекуди, це невеликі населені пункти, саме які дуже важко утримувати. Тобто, уявіть, якщо у містах можна зачепитися за оборону, то маленькі села дуже важко утримувати дуже довго в обороні", - сказав Мусієнко.

Відео дня

Експерт пояснив, що ворог застосовує авіацію та інші засоби, якими практично зносить усе у тих малих населених пунктах, і відповідно, там зачепитися складно. "Плюс відкриті ділянки, а потрібно сховатися", - сказав Мусієнко.

Також він заявив, що зростають російські атаки із застосуванням бронетанкових груп, чого раніше не було, особливо на відкритій місцевості:

"Росія атакує на відкритій місцевості. Вони поспішають, у цьому сенсі, але наразі не заходять у великі населені пункти".

Експерт зазначив, що за Вугледаром, який захопили росіяни, розташовані відкриті ділянки.

"Утримати їх, навіть маючи відповідні захисні рубежі - це питання часу, якщо ворог має значну перевагу. Поки що, ворог має таку перевагу. Вони тиснуть. Наші війська поступово відходять. Це називається стримування, стримуючі операції. Стримувати так, щоби не посипався фронт, чого не допускають Збройні сили, і так, щоби ворог не здійснив стрімкий прорив. І куди відходять поступово? Відтягуються до більших населених пунктів, де боронитися легше", - наголосив Мусієнко.

Він додав, що у більших населених пунктах є певна забудова, і операторам безпілотників у цих умовах краще працювати. Можна сховатися і бути менш помітним для ворога.

"І тому, наша оборона глобально буде проходити по таких рубежах, де є великі населені пункти. Відносно великі, точно більші, ніж невеликі села, в яких ворог зараз просувається", - сказав він.

Експерт додав, що окупанти наразі ставлять собі завдання, що допоки дозволяють погодні умови, максимально просуватися по відкритих ділянках для того, щоби створити загрозу оточення і напівоточення. Для прикладу, так вони діють на Покровському напрямку.

"А далі чекати моменту, коли безпосередньо атакувати Покровськ як було з Авдіївкою. Точно так подібно. Тому що зайти зараз у Покровськ - це в'язатися у бої. Це постійно підживлювати ресурс, як вони думають. І це, що? Це створює картинку того, що наступ призупинився. Він вперся, наприклад, у Покровськ чи у Курахове", - додав Мусієнко.

За його словами, якщо сунути вперед відкритими ділянками і постійно звітувати про захоплення сіл, то складатиметься враження "нічого собі просування".

Водночас, глобально це просування не зовсім вирішує оперативно-стратегічні завдання, але дозволяє здобувати тактичні успіхи. "Ми, на жаль, вимушені відходити, але це вимушена міра за поточних умов. Ось так складається ситуація. Але вона, у принципі, на сьогодні, перебуває під контролем. Тобто, вона не є якась така, що у нас сиплеться фронт чи є значні прориви фронту. Ось це найважливіше", - наголосив Мусієнко.

Триває війна в Україні - що повідомлялося

Раніше видання The New York Times, аналізуючи хід війни протягом останнього року, писало, що в умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями, намагаючись виснажити агресора. Фінал війни визначиться не тим, хто контролює руїни міст, а здатністю продовжувати боротьбу.

Вас також можуть зацікавити новини: