Село Долина через росіян покинуло багато мешканців, з'ясували журналісти / колаж УНІАН зі скріншоту й фото flickr.com/bwjones

Триває війна в Україні, і російські загарбники після початку протистояння зруйнували село Долина Донецької області (знаходиться на кордоні з Харківщиною), в якому жили 500 осіб, а тепер лишилася "жменька" людей, у тому числі 68-річний Юрій, який у місцевій школі викладав деревообробку.

Навесні та влітку 2022 року у селі були запеклі битви, майже всі жителі виїхали, а потім супротивників відтіснили і в населений пункт повернулися дехто з тих, хто виїхав, у тому числі і Юрій, пише Reuters. Журналісти зазначили, що Юрій разом з дружиною переїхав у село Долина 30 років тому, коли її перевели в село для роботи на посаді вчителькою. У цьому населеному пункті у пари народилися троє дітей, подружжя побудувало дім, влаштувало спільне життя.

Коли через кілька місяців після евакуації Юрій повернувся до села, школа, де вони з дружиною працювали десятиліттями, лежала в руїні. "Шкільний спортзал, особлива гордість Юрія, нині стоїть у руїнах. Товстий шар пилу та битої цегли вкриває підлогу, а золоті сонячні промені проникають крізь діри, що зяють в даху. Хоча всі діти вже давно розійшлися, а його дружина евакуйована на західну Україну, Юрій стежить за своєю порожньою школою, щоб вандали не вкрали книги чи обладнання", - йдеться у статті.

Відео дня

Юрій сказав, що спочатку не вірив, що росіяни нападуть на Україну, а тепер, на його думку, вороги "бачать, як у нас все добре, як у нас все покращується, і хочуть її знищити".

"Поки російські війська продовжують наступ на північному сході України, Юрій та інші мешканці сіл і міст, розкиданих по всьому регіону, постають перед потенційно фатальним вибором: втекти та залишити все, що знайоме, або залишитися й ризикувати окупацією чи смертю", - зазначили журналісти.

За їхніми відомостями, війська супротивника знаходяться на відстані менш як 40 кілометрів від села Долина, у населеному пункті немає електропостачання та води. "Я не боюся. Можливо, я звик до цього, можливо, це тому, що я у своєму власному домі", - сказав Юрій.

Цікаві новини України про війну - сьогодні це варто прочитати

За відомостями Генштабу Збройних сил України, 28 червня на фронті відбулося 131 бойове зіткнення, і найгарячіше було на Покровському напрямку. Пізніше аналітики DeepState повідомили, що росіяни просунулися в Донецькій області у населених пунктах Сокіл та Південне

Українські воїни дають гідну відсіч супротивнику - активно знищують живу силу та техніку РФ. Варто зазначити, що загальні втрати ворога на 29 червня у живій силі становлять приблизно 541560 загарбників. Крім того, ліквідовано 8073 російських танків.

Вас також можуть зацікавити новини: