Україна чекає на передачу винищувачів F-16 / фото Getty Images

Для захисту західних винищувачів F-16 в Україні будуть застосовувати комплекс заходів, будівництво підземних укриттів неможливе. Впевненість у цьому висловив науковий співробітник державного музею авіації Валерій Романенко в ефірі Радіо Свобода.

"Україна не має можливості зараз будувати нові захисні споруди, бо це дуже високовартісно. Крім того, вони пробиваються сучасними ракетами. Бо пробивається кілька метрів бетону. До прикладу, Storm Shadow здатна пробивати до 4-5 м бетону і навіть залізо. Росіяни теж можуть ставити проникаючі бойові частини - бетонобійні на свої ракети, навіть на крилаті. А балістичні ракети, які б’ють вертикально зверху, тим паче можуть обладнати відповідними бойовими частинами", - сказав Романенко.

Він вважає, що, на жаль, жодних підземних захисних споруд в умовах України не можна збудувати.

Відео дня

"Ми не Північна Корея, ні Швейцарія, де є гори, гірські аеродроми, обладнані десятки років тому. І вони могли один аеродром 3-5 років будувати. Були фінанси, були можливості, була відповідна територія. В нас цього нема, ніхто не буде це робити", - пояснив він.

За його словами, нині є проблеми із захистом аеродромів, бо не вистачає зенітно-ракетних комплексів. Наразі вони захищені для малих висот, бо працюють мобільні групи, захищені РЕБом. Деякі аеродроми захищені разом з містами, біля яких вони знаходяться, а деякі залишаються із недостатнім захистом.

Разом з тим, Романенко переконаний і у тому, що захистити F-16, які очікує Україна, можна. Для цього буде реалізовано комплекс заходів:

"Перш за все, контррозвідувальний комплекс. По-друге, розосередження. По-третє, ще за радянських часів кожна військова частина знала, коли над нею пролітатиме американський розвідувальний  супутник. Зараз так само... російська супутникова система буде максимально нівельована для розвідувальної інформації. І літаки будуть розміщуватися на відстані 300-500 км від лінії фронту, тобто там, куди напевно не залетять безпілотники".

Він пояснив, що росіяни зараз напряму зв’язали розвідувальні підрозділи БПЛА з дивізіонами "Іскандерів", тому дуже швидко реагують на отриману інформацію: "Цей зв’язок буде порушений тим, що на такі відстані БПЛА не будуть залітати".

Крім того, додав він, однозначно будуть зроблені якісь висновки післяя удару по Миргороду і оперативно реалізовані деякі можливості захисту аеродромів від глибоких зальотів російських БПЛА: "Це можна зробити навіть без особливих витрат".

Винищувачі F-16 для України

Як повідомляв УНІАН, Нідерланди незабаром можуть відправити в Україну перші винищувачі F-16, оскільки необхідну для експорту ліцензію вже отримано, написало днями De Telegraaf. 

Загалом, наразі чотири країни офіційно пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Зокрема повідомлялось, що Бельгія анонсувала поставки 30 літаків , Данія – 19. Нідерланди мають відправити в Україну 24 F-16. 

У червні міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявляла, що перші винищувачі мають прибути вже влітку цього року. Після цього постачання цих "пташок" буде поставлене "на потік", додала вона.

Вас також можуть зацікавити новини: