Україна отримала ракети ATACMS / фото Getty Images

Після прибуття американських ракет дальнього радіусу дії ATACMS українська армія почала знищувати російську протиповітряну оборону в тимчасово окупованому Криму в рамках кампанії з блокування її логістичних маршрутів, пише Le Monde.

Схоже, що, попри посилення тиску РФ на східному і північному фронтах, українська армія, відповідно до вказівок президента Володимира Зеленського, має на меті зробити Крим скоріше перешкодою, ніж перевагою.

"Тилова база, центр, форпост... Півострів залишається найважливішою частиною російської військової позиції в Україні і найціннішим призом Москви. Але його відносна географічна ізоляція може також стати його ахіллесовою п'ятою. Перекриття вузьких логістичних шляхів, що зв'язують Крим із Росією, зробить ситуацію неприйнятною для дислокованих там військ, а також для підрозділів, що утримують південні області - Херсонську, Запорізьку та Донецьку", - йдеться в публікації.

Відео дня

Втрати Росії в Криму

За даними Центру стратегічних комунікацій української армії, у період із середини квітня до середини червня в Криму було пошкоджено близько п'ятнадцяти ЗРК С-300 і С-400.

Зазначається, що таку очевидну вразливість можна пояснити тим, що "квазібалістичні ракети ATACMS, що запускаються з реактивних систем залпового вогню HIMARS або M270, здатні відхилятися від стандартної дугової траєкторії, роблячи швидкі повороти та коригуючи курс".

"Вони здатні уразити С-400, які спочатку не були розраховані на серйозну антибалістичну роль", - вважає співробітник Центру аналізу європейської політики (CEPA) у Вашингтоні Федеріко Борсарі.

На думку співробітника Інституту стратегічних і оборонних досліджень (IESD) Тібо Фуйє, ЗСУ змогли стабілізувати фронт, але у них немає можливості перейти в наступ:

"Тому вони прагнуть діяти іншими способами, і Крим - це та вісь, яка надає найбільші можливості".

Професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрюс в Единбурзі Філіп О'Браєн додав, що всі ці втрати на півострові можуть поступово змусити Москву розгорнути в Криму дедалі більш дорогі та вразливі ресурси для захисту ліній зв'язку.

Також не виключається, що ця кампанія з методичного знищення ППО Росії в Криму може в кінцевому підсумку відкрити коридори для F-16, щоб вони могли діяти на великій глибині.

Удари по Криму - позиція США

Нагадаємо, як днями заявив речник Пентагону Патрік Райдер, позиція США щодо використання далекобійної зброї для ударів по РФ не змінилася: "Наша політика полягає в тому, що далекобійна зброя, яку ми надаємо Україні, призначена для використання в межах суверенної території України".

На уточнююче ж запитання, чи стосується це окупованого Криму, Райдер нагадав, що півострів є частиною України.

Вас також можуть зацікавити новини: