Містечко Старокостянтинів також постійно страждає від російських атак / фото ua.depositphotos.com

27 червня росіяни вчергове атакували Старокостянтинів, де знаходиться військово-повітряна база і яка є частою мішенню ворога. Такі удари РФ пов'язані з постачанням винищувачів F-16 для України, які мають бути передані вже цього літа, пише Reuters.

В Україні очікують, що перші літаки прибудуть вже цього місяця та посилять Сили оборони, які намагаються відбити російський наступ вздовж лінії фронту, що включає руйнівні планерні бомби, які F-16 потенційно можуть знищувати. 

Водночас офіційні особи не повідомили, де саме базуватимуться винищувачі, проте у Москві після удару по Старокостянтинову заявили, що націлилися на аеродроми, які, на думку росіян, могли б розмістити F-16. 

Відео дня

Також представник ВПС України заявив, що удари створили "певні труднощі", проте вони не завадять доставці F-16 або їхньому використанню на полі бою. 

Вже у вівторок Міноборони РФ заявило, що знищило п'ять українських винищувачів Су-27 на аеродромі Миргород у Полтавській області. Проте в Україні зазначили, що такі дані є перебільшеними. 

За словами аналітиків, окупанти, швидше за все, націлені на інфраструктуру авіабази, а саме на злітно-посадкові смуги та складські приміщення, аби ускладнити підйом в повітря F-16, а коли вони прибудуть, то і самих західних літаків.

Своєю чергою Джастін Бронк з Королівського інституту об'єднаних збройних сил наголосив, що українські військові, яким не вистачає боєприпасів для ППО, ймовірно, будуть змушені переміщати цінні літаки навколо аеродромів. 

"Будь-яка наземна система протиповітряної оборони може бути перенасиченою, якщо росіяни достатньо подбають про те, щоб випустити достатню кількість ракет по одній цілі", - зауважив він.

Удари по авіабазі у Миргороді - що відомо

Раніше російські ЗМІ поширювали відео атаки по аеродрому Миргород. Вони повідомляли, що завдали удару по авіабазі, внаслідок якої було знищено деяку кількість літаків. 

Водночас колишній речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що удар був, проте втрати не такі великі, як пишуть окупанти

Своєю чергою видання Forbes повідомило, що на аеродромі Миргород ВПС України розмістили шість винищувачів Су-27 просто неба, тому російська ракета знищила два з них.

"Російський безпілотник помітив щонайменше шість українських надзвукових винищувачів Су-27, припаркованих під відкритим небом серед білого дня. Російська ракета "Іскандер", випущена по них, знищила два дорогоцінних "Су" і пошкодила інші чотири", - зазначили у виданні.

Вас також можуть зацікавити новини: