F-16 вже є на озброєнні ЗСУ / фото US DoD

На першому етапі, коли Україна має недостатню кількість не лише літаків F-16, а й бойового досвіду їхнього використання, ці машини використовуватимуться лише у якості підсилення протиповітряної оборони (ППО) у тилових районах. Таку думку в ефірі Radio NV висловив головний редактор Defense Express Олег Катков.

"Лише поступово, з отриманням додаткових F-16, з отриманням бойового досвіду, експлуатації у відриві від інструкторів, вони почнуть залучатися до завдань, які вже виконуються МіГ-29, Су-27. Якщо ми говоримо про виконання задач на передньому краю, це використання AGM-88 HARM для протирадіолокаційних задач, JDAM-ER - для ударів по наземних цілях. І це вже наступна сходинка, коли F-16 стане більше, коли пілотів стане більше, з'явиться більше досвіду", – сказав Катков.

За його словами, щойно Україна отримає ще більшу кількість літаків і пілотів з бойовим досвідом - Київ перейде до третього етапу використання західних винищувачів. 

Відео дня

"Лише тоді починати говорити не про завоювання переваги в повітрі, це дуже страшні слова, які передбачають значно більшої кількості машин і, можливо, іншого класу. А просто про задачу відігнати російську авіацію від російського краю. Коли він буде (третій етап - УНІАН) - невідомо. Але об'єктивно, на цьому етапі дуже не хотілося б бігти наперед, будувати собі рожеві замки", - пояснив Катков.

F-16 в Україні: останні новини

Напередодні журналісти The Wall Street Journal повідомило, що до кінця року Київ не матиме навіть однієї повної ескадрильї винищувачів F-16. Одна з причин - рішення США навчати молодих курсантів, замість пілотів з досвідом.

На думку експерт Костянтина Криволапа, Україні наразі вже передали більшу кількість літаків, ніж вона може застосовувати. Причина – в нестачі пілотів.

Вас також можуть зацікавити новини: