В України на озброєнні є F-16 / фото ua.depositphotos.com

Захищена система передачі інформації Link 16 могла би допомогти українським винищувачам F-16 бачити ворожі об'єкти так само, як і літаки дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) AWACS. Про це головний редактор Defense Express Олег Катков сказав в ефірі на Радіо NV.

Зокрема, він прокоментував передачу до Конгресу США списку необхідного для України озброєння Головнокомандувачем Збройними силами США в Європі, генералом Крістофером Каволі. Йдеться про таке озброєння, якого Україна ще не отримувала, включно з захищеною мережею зв'язку Link 16 і ракетами класу "повітря-земля".

"Треба розуміти, що Link 16 - це не лише про F-16, і не лише взагалі про літаки. Це загалом про об'єднання усіх абсолютно комунікаційних систем і взагалі про протокол передачі інформації. Захищений протокол передачі інформації в режимі онлайн для того, щоб функціонували автоматизовані системи управління військами", - повідомив Катков.

Відео дня

У цьому зв'язку, за його словами, йдеться про загальну взаємодію, аби в реальності, в умовах мережево-центричних воєн, піхотинець бачив те, що бачать літаки дальнього радіолокаційного виявлення AWACS.

"Це про дуже потужні автоматизовані системи управління, які дозволяють оперувати своїми військами як єдиним цілим і об'єднувати систему сенсорів, засобів ураження у такі розвідувальні ударні контури. Якщо зводитись лише до авіації, то візьмемо AWACS і F-16 - це означає те, що літак F-16 на своїй апаратурі, авіапілот на своїй апаратурі, на своїх моніторах бачить те, що бачить AWACS", - повідомив Катков.

При цьому, він уточнив, що Link 16 - це така система, яка використовується у США і країнах НАТО.

"Країни, які не входять до НАТО, навряд чи її використовують. Вона не підлягає, як я розумію, реекспорту - експорту у країни, які не входять до НАТО", - наголосив Катков.

Водночас, він повідомив, що існує ще система Link 11, яка є старішою і простішою, і має менші можливості.

"Скоріше за все, Україна отримала саме її. Це припущення. Не повідомлялося про те, яку систему обміну інформації Україна отримала в принципі", - сказав Катков.

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня стало відомо від джерел телеканалу CNN, що генерал Крістофер Каволі, склав список озброєнь, які США могли б надати Україні для більш ефективної боротьби з Росією. У цей перелік увійшли ракети "повітря-земля" та захищена система зв’язку, яку використовує НАТО, відома як Link 16. Ці системи, як вважається, могли б значно покращити здатність України протистояти агресії. 

Вас також можуть зацікавити новини: