Українським захисникам доведеться відходити фактично до укріплених рубежів / фото 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців

Військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що російські війська дійсно мали перевагу на Вугледарському напрямку, тому ЗСУ довелося відійти.

За його словами, тепер ворог буде контролювати панівні висоти, а українським захисникам доведеться відходити фактично до укріплених рубежів.

"Скажімо, відшукувати ці укріплені рубежі висоти, які ми можемо використати і на цих висотах закріплюватися, тримати оборону. Далі все буде залежати від характеру дій противника. Імовірно, вони продовжать наступ далі на північний захід і будуть рухатися в бік Курахового з цього напрямку", - сказав він виданню РБК-Україна.

Відео дня

Мусієнко не відкидає можливості, що українські сили будуть поступово відходити до Курахового, до міст і населених пунктів, де є можливість закріпитися і краще тримати оборону. Він пояснив:

"І фактично формувати ось такий пояс міст-фортець, де ми можемо триматися доволі таки довго, як показує практика. Тому зараз Росія буде робити акцент для того, щоб максимально наступати у відкритих районах через малі населені пункти".

Аналітик вважає, що росіяни будуть робити все, щоб підступити до Курахового і Покровська, брати в оточення, але не починати бої безпосередньо за ці населені пункти. Він думає, вони будуть очікувати перегрупування, підкріплення і доукомплектування своїх сил.

На його переконання, другий сценарій, який може бути - це те, що РФ може формувати сили в районі Приютного, Великої Новосілки на Времівському напрямку для того, щоб піти і там.

"Тобто паралельно в південній частині Донецької області іти двома напрямками від Вугледару і от якраз на Времівському напрямку. Щоб з півдня фактично тиснути з південного флангу на Курахове і Покровськ", - пояснив Мусієнко.

За словами експерта, РФ може намагатися тиснути в районі Куп'янська. Тобто розтягувати українську лінію оборони на сході і змушувати ЗСУ перекидати свої сили з Курської області.

"Тобто вони хочуть розтягти нашу, лінію оборони, просунутися якомога вглиб Донецької області. Далі наступати, застосовуючи значну кількість піхоти, і фактично до зими спробувати брати в напівоточення Курахове, Покровськ, але навряд чи вести безпосередньо бойові дії за них. Тобто в міській забудові. А ми будемо поступово відходити, відкочуватися до Курахового на Вугледарському напрямку", - додав експерт.

Захоплення Вугледара - останні новини

Втрата Вугледара не є критичною для України, переконаний командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-Ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко. Він звернув увагу, що Росія продовжує поетапно виконувати план по окупації української території. 

Захисник підкреслив, що Сили оборони будуть виконувати всі необхідні завдання, щоб максимально призупинити ворога і сформувати передумови для деокупації частини наших територій. 

Вас також можуть зацікавити новини: