Заходу потрібно запровадити "червоні лінії" для Росії під час війни в Україні, вважає експерт / колаж з фото УНІАН

Триває війна в Україні, і країнам Заходу необхідно встановити свої "червоні лінії" для РФ.

Нав'язуючи власні "червоні лінії", західні лідери могли б бодай частково повернути собі ініціативу і створити для росіян певний ступінь невизначеності, що ускладнив би воєнні зусилля російського диктатора Володимира Путіна, йдеться у статті наукового співробітника Національного інституту стратегічних досліджень і старшого аналітика української громадської організації "Повернись живим" Миколи Бєлєскова на Atlantic Council.

"Навіть розмови про західні "червоні лінії", безсумнівно, будуть сприйняті як надто провокаційні в деяких колах, але до теперішнього моменту повинно бути очевидно, що дозволити Росії насолоджуватися незаперечним домінуванням в ескалації було дорогою помилкою", - зазначив автор.

Відео дня

На його думку, такий підхід притупив західну відповідь на найбільше вторгнення в країну Європи з часів Другої світової війни і змусив Київ боротися за національне виживання проти РФ з однією "зв'язаною рукою". "Якщо Москва більше не зможе розраховувати на страх Заходу перед ескалацією, - це буде тільки на руку Україні", - вважає експерт.

Аналітик наголосив, що увага зосереджена на регулярних попередженнях РФ, і практично не було обговорень власних "червоних ліній" Заходу. "Досі західні лідери здебільшого уникали конфронтаційного тону, якому віддає перевагу Кремль, віддаючи перевагу натомість говорити про необхідність не допустити перемоги Росії, обіцяючи підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно", - підкреслив він.

Автор додав, що союзники Києва часто реагували якимись діями тільки на небезпечні події в Україні. "Невтішна риторика, використовувана союзниками Києва, загалом відповідала поставкам військової допомоги Україні, яка зазвичай здійснювалася зі значними затримками. Цей реактивний підхід ставить Захід у значно невигідне становище і передає ініціативу ескалації Росії, дозволяючи Кремлю встановлювати умови участі для всієї війни", - зазначає аналітик.

Бєлєсков вважає, що лідери країн Заходу могли б встановити такі "червоні лінії" для Росії:

  • географічні, що захищають південне узбережжя України і великі міста;
  • конкретніші "червоні лінії", призначені для обмеження атак на цивільні цілі, як-от енергосистема чи основні муніципальні служби;
  • серйозні воєнні злочини, зокрема, масова депортація дітей з нашої країни.

Аналітик підкреслив, що за перетин таких "червоних ліній" Захід міг би карати РФ.

Важливі новини про війну - що вже повідомлялося

Влада РФ неодноразово стверджувала, що може застосувати ядерну зброю в разі нібито посягання на її "територіальну цілісність". Попри погрози ватажків росіян, низка західних країн продовжують підтримувати українців у боротьбі проти окупантів, однак не дозволяють бити своєю зброєю вглиб території Росії.

У Кремлі вважають, що США дозволять бити по території Росії далекобійними ракетами ATACMS. Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков уже приречено висловився з цього приводу. Речник диктатора стверджував 11 вересня, що "найімовірніше всі ці рішення вже ухвалено".

Вас також можуть зацікавити новини: