Росія, за даними Повітряних сил ЗСУ, в ніч на 14 жовтня вперше за понад місяць (48 днів) не здійснила жодної атаки по Україні БПЛА "Шахед" чи за допомогою стратегічної авіації. Однак ми не повинні тішити себе якимись ілюзіями. У вересні атаки "Шахедами" були щоденні.

Загалом, два з половиною роки в усіх обстрілах були паузи, потім обстріли відновлювалися, і знову були паузи. Тобто, увесь час спостерігається певна циклічність. З чим може бути пов’язане це затишшя? Думаю, тут впливає все в комплексі.

Мова і про вдалі атаки Сил оборони України – нещодавно було атаковано склад із "Шахедами" (поблизу населеного пункту Октябрьский у Краснодарському краї РФ) і велика частина з них злетіла в повітря. Мова і про логістику – бо тепер потрібно підтягнути ці БПЛА з більш дальніх складів ближче до України, до позначки 200 кілометрів до українського кордону, і звідти їх запускати. Мова і про загальну економічну ситуацію в РФ - не можемо казати, що там все геть погано, але складнощі у росіян є і з ними їм потрібно якось боротися. Мова і про виробництво Росією дронів – існують розрахунки, що росіяни вже дійшли до "стелі" і збільшити кількість запусків вони не можуть.

Відео дня

Втім, навіть щодо останнього стверджувати щось на сто відсотків ніхто не можна. Ба більше, якщо дивитись на атаки, які здійснювались влітку (до вдалих ударів Сил оборони України по російських військових складах), пам’ятаю, в липні по Україні росіяни запустили сімсот безпілотників. Якщо не помиляюся, у серпні їх було вже за тисячу... Плюс, до збирання БПЛА вони активно підтягують дітей, в тому числі заманюють іноземців.

Тобто, в перспективі, ймовірно, росіяни можуть і збільшити виробництво.

На мій погляд, це буде залежати від співпраці з Іраном. Що він передає для збирання безпілотників? Чи він передав усе, включно з документацією, чи росіяни збирають тільки фюзеляж, а іранці можуть їм довозити тільки електроніку? Не треба скидати з рахунків, що у Ірану є свій інтерес. Тут діє, банально, економіка: набагато вигідніше продавати якусь деталь і потенційно тримати покупця в напрузі: "Ой, ціна збільшилася… 20, 30, 150 доларів". Звісно, Росія буде змушена купувати по цінах, вигідних Ірану. З іншого боку, з Тегерану до Москви постійно літають вантажні літаки, постійно щось перевозиться. Що це може бути? Можливо, якась електроніка чи комплектуючі до безпілотників…

І ще один момент – зазвичай, виснажуючи Україну атаками БПЛА, за ними йдуть і ракетні удари.

Наразі є повідомлення, що росіяни ганяють свою авіацію на Енгельс, на Оленью. Дозаправляють її, тягають запасні частини, боєкомплект… Тобто, швидше за все, найближчим часом щось буде.

Іван Ступак, воєнний експерт Українського інституту майбутнього, консультант комітету ВР України з питань національної безпеки та оборони

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням