Павло Нарожний розповів, скільки військових з Північної Кореї потрібно для переламу ходу війни / колаж УНІАН

Українська влада повідомила, що КНДР фактично включилася у війну РФ проти України. ЗМІ писали, що північнокорейських солдатів нібито готують на Далекому Сході. Військовий експерт, волонтер Павло Нарожний розповів в інтерв'ю УНІАН, зокрема, наскільки боєздатна армія Північної Кореї, скільки солдатів вона може відправити на допомогу Росії і яка кількість північнокорейських вояк потрібна, щоб переламати хід війни.

Скільки може бути солдатів КНДР у першій партії, і чи може трапитися так, що постачання таких партій поставлять на потік?

Ніхто достеменно не знає, який розмір армії Північної Кореї, є різні оцінки - від 800 тисяч до 1,5 мільйона бійців. До нас країна могла відправити, так би мовити "тестову партію", максимум декілька тисяч бійців, оскільки зараз ніхто не може точно сказати, наскільки корисними для російської армії будуть північнокорейські солдати.

Відео дня

Пізніше їх можуть відправити набагато більше, оскільки ми маємо справу з диктатурою, де життя людини вартує дуже мало, а цінність готівки, технологій - набагато вища. Тому абсолютно реально, що Кім Чен Ин зможе партії солдатів поставити на потік та забезпечити РФ серйозний контингент, якщо у цьому дійсно буде зацікавлений Путін.

У КНДР армія приблизно в мільйон осіб, ця країна не воює зараз, там доволі часто відбувається голод, і влада за гроші, продовольчі товари, військові технології багато чого може віддати, і варіант відправити 10-20 тисяч бійців, якщо Путін запропонує щось дійсно важливе для режиму Кім Чен Ина, абсолютно реальний.

Якщо перша партія покаже себе дуже добре, то Кім Чен Ин може надіслати наступну партію, оскільки у Путіна величезні проблеми з особовим складом.

Яку підготовку мають військові з КНДР, як РФ буде їх донавчати/перенавчати і скільки часу сил і ресурсів це може відібрати?

У Північної Кореї досить потужна армія, вона має дуже високу бойову спроможність - у них є і спецпризначенці, і артилеристи, і танкісти, і інженери тощо. Так, у них застаріла зброя, вони мають мало сучасних зразків озброєння, але самі бійці абсолютно боєздатні.

Але вони давно не воювали, і не можна сказати, що вони запросто увіллються в російську армію. Їм буде дуже важко це зробити, насамперед через мовний бар'єр. Крім того, ще існує і технологічний бар'єр, і безліч інших. Через ці бар'єри російській армії буде важко "перетравити" бійців із КНДР, їй знадобиться дуже багато часу на довчання або перенавчання. Зараз же їх, теоретично, можна використовувати в бойових діях під час тупих "м'ясних штурмів", але однаково хтось ними має керувати - говорити, куди йти, до якої посадки, з ким там і що робити, коли наступати-відступати, і це нереально зробити, якщо людина не розуміє російської мови. Навряд чи в КНДР є підготовлені російськомовні бійці. І також я не вірю, що в російській армії є бійці, які знають корейську і можуть вільно нею спілкуватися. А працювати з перекладачем абсолютно нереально.

Багато часу на вливання в армію РФ північнокорейських солдатів необхідно в разі, якщо їх використовуватимуть безпосередньо в бойових діях. Але їх можуть використовувати зовсім інакше, наприклад, для заміщення російських інженерних підрозділів - солдати КНДР можуть приїхати в тил і будувати там замість росіян укріплення, командні пункти, мости, залізниці тощо.

Завдяки цьому Росія зможе перетворити свої інженерні війська на піхоту і кинути в бій. І це буде абсолютно ідентично тому, що приїде якесь підсилення, бо немає різниці, хто атакує, - вчорашній інженер чи північнокореєць.

Росіяни також можуть відправити бійців із Північної Кореї охороняти стратегічні об'єкти, наприклад, арсенали, аеродроми, командні пункти, порти, військові заводи. Таким чином РФ може звільнити від роботи свої підрозділи, які займалися охороною об'єктів, і кинути їх на фронт і збільшити кількість своїх бійців на передній лінії.

Чи можуть солдати з КНДР стати причиною перелому перебігу бойових дій, і яка кількість для цього буде потрібна?

На території України перебуває приблизно до півмільйона російських солдатів, але не всі вони воюють. Участь у бойових діях безпосередньо беруть максимум 30%, а решта - це члени обслуговуючих підрозділів, зокрема, різні ремонтники, кашовари.

Для перелому перебігу бойових дій потрібна критична кількість солдатів із КНДР, які воюватимуть. Щоб якось вплинути на ситуацію, на фронті мають бути приблизно понад 100 тисяч північнокорейських бійців.

Якщо Північна Корея зі своєї, умовно кажучи, мільйонної армії відправить 150 тисяч бійців в Україну, то для підрозділів, які залишаться в КНДР, виникне критична небезпека. Малоймовірно, що Північна Корея відправить таку кількість військових у нашу країну, оскільки у них є постійна напруженість у відносинах із Південною Кореєю.

Якщо військові з КНДР стануть одним із важливих чинників, які впливатимуть на перебіг бойових дій в Україні, то як може відповісти КНДР Україна, окрім дипломатичних кроків, які через ізоляцію Північної Кореї майже не мають сенсу?

Якихось військових важелів впливу на КНДР Україна не має.Наша країна може передати Південній Кореї морські дрони, але ця країна і без нас здатна зробити таке озброєння.

Якщо багато корейців братимуть участь у війні проти України, чи можлива якась симетрична відповідь від Заходу, - чи стане він посилати свої війська в якомусь статусі?

Західні країни не будуть посилати нам війська з однієї простої причини - Росія є ядерною державою. Це малоймовірно, щоб хтось воював за нас на нашій території з ядерною країною.

Не варто очікувати миротворчі війська в Україні. Максимум, на що можемо розраховувати, - це відправка інструкторів.Йдеться про десятки людей, які зможуть перебувати на нашій території. Крім того, можливо, будуть відправлені дуже вузько спеціалізовані армійці для обслуговування техніки.

Можливо, нам почне допомагати Південна Корея, якщо ми пообіцяємо їй фокусно утилізувати її північнокорейських "братів". Для ліквідації підрозділів із солдатів КНДР українська сторона може попросити у Південної Кореї HIMARS її виробництва або артилерію.Але допомога з боку південнокорейської влади малоймовірна, бо ми далеко перебуваємо, і їй краще залишити зброю собі, оскільки в неї під боком, як і в нас, скажений диктатор, але трохи інший.

Також ми можемо розраховувати на те, що США або якісь інші наші союзники посилять допомогу.

довідка
Павло Нарожний
Павло Нарожний
військовий експерт, волонтер, засновник БО "Реактивна Пошта"

Народився у Сумах і виріс у цьому місті. У 1995 році почав працювати в ІТ-сфері. У 2003-му переїхав у Київ та працював у столиці на керівних посадах сфері ІТ, а також фінансів.

Почав волонтерську діяльність у 2013 році на Майдані під час Революції Гідності. У лютому наступного року почав допомагати Збройним силам України. Зокрема, у квітні 2014 року став співпрацювати з 27 Сумським реактивним полком. Потім допомагав різним артилерійським підрозділам з приблизно 40 військових частин.

Отримав почесні нагороди, зокрема, від Віктора Муженка, який був головнокомандувачем Збройних сил України з початку липня 2014 року до кінця травня 2019-го, 27 Сумської реактивної бригади, 406 окремої артилерійської бригади Військово-морських сил ЗСУ, 43 окремої артилерійської бригади та багатьох інших артпідрозділів.