Дикий позитивно оцінив наступ ЗСУ у Курській області / колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот з відео

Курська операція Сил оборони України є блискучим проривом і найбільшим успіхом України у війні за останні два роки. Про це ексзаступник командира взводу батальйону "Айдар", військовий аналітик Євген Дикий сказав в ефірі "Апостроф TV".

Дикий переконаний, що півтора місяці операції Сил оборони України на Курщині засвідчили, що це найбільший український військовий успіх після осені 2022 року.

"Це найкраще, що нам вдалося зробити за останні два роки. У нас були і кращі задуми, але на жаль, ми не прорвали лінію Суровікіна. На жаль, ми не змогли утриматись на лівому березі... Курська операція - це просто наш блискучий прорив", - наголосив Дикий.

Аналітик відзначив, що українським силам нарешті вдалося знайти те місце, де ведеться не окопна війна.

Також Дикий вважає, що ситуація на Курщині не стабілізується. "У цьому немає нічого поганого", - сказав Дикий.

Він пояснив, що українське командування під стабілізацією ситуації має на увазі те, що сторони припинили сильно рухатися на місцевості. "Сторони зайняли свої позиції, достатньо закріпилися на цих позиціях, і бої із наступу якоїсь однієї зі сторін, переходять до саме затяжних позиційних. Ми це зазвичай називаємо стабілізацією ситуації у випадку, якщо наступали не ми", - пояснив Дикий.

Водночас, за його словами, на Курщині позиційна війна не почалася, і якщо пощастить, не почнеться.

"Наше командування принципово цього не робить. Там немає лінії оборони. Там немає лінії укріплень. І це не тому, що хтось недогледів. Ми нав'язали там росіянам абсолютно інший тип війни. За всі ці два з половиною роки цей тип війни був тільки на самому початку", - сказав Дикий.

Аналітик нагадав, що весною 2022 року на всій півночі України бойові дії були доволі маневрованими, не існувало такого поняття як лінія фронту, а були окремі опорні пункти й укріплення, армії активно пересувалися.

"Росіяни тоді загралися з пересуванням у глибину нашої території. Ми пообрізали тоді їм усю логістику, відсікали ці колони. І власне на цьому ми виграли. Цей блискучий успіх весни 2022 року, який дуже багато чого визначив, він був досягнутий саме в ході маневрової війни", - наголосив Дикий.

При цьому, як підкреслив аналітик, на Курщині Сили оборони України скористалися тим, що там такий самий ландшафт з дуже лісистою місцевістю і багатьма річками.

"Ми не дали там влаштувати війну а-ля Донбас. Ми там знову влаштували маневрову війну. Абсолютно логічно і очікувано, що у цій маневровій війні ми знову маємо перевагу. Бо у маневровій війні дуже багато чого визначається не кількість особового складу, а його якістю", - заявив Дикий.

Він зазначив, що на Курщині у росіян сил втричі більше, аніж у Сил оборони України.

"При співвідношенні один до трьох ініціатива у нас і ми наступаємо", - сказав Дикий.

Разом з тим, аналітик визнав, що не усе, що відбувалося на Курщині, йшло за українським планом. В одній з місцевостей у росіян був серйозний прорив, українські сили понесли серйозні втрати, але тривав він менше трьох діб.

"Десь на тертю добу вдалося знову перехопити ініціативу і не просто перехопити, а ще й зайти взагалі на абсолютно іншій ділянці кордону", - сказав Дикий і додав, що це змінило характер боїв. Росіяни знову не наступають, намагаються вибудовувати оборонні позиції, але це їм не вдається. У такому разі росіянам треба зводити "цілу лінію Суровікіна", а на це у них немає ні часу, ні людей.

"У цій маневровій війні вони більше відгризаються, ніж нападають", - сказав Дикий.

Він сказав, що на Курщині стабілізації не буде, бо продовжує розгортатися українська операція, і ситуація увесь час буде дуже динамічною.

РФ нарощує групу військ на Курщині - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 14 вересня речник оперативно-тактичного угруповання "Сіверськ" Вадим Мисник зазначив, на Курщину росіяни вже стягнули близько 45 тисяч військових. Росіяни нарощують чисельність своїх військ на Курщині, бо прагнуть витіснити з регіону українські сили.

Вас також можуть зацікавити новини: