Військовий пояснив, чому вважає декриміналізацію СЗЧ несправедливою/ УНІАН

Сержант 38-ї окремої бригади морської піхоти Олександр Молодий вважає законопроєкт про звільнення від кримінальної відповідальності за самовільне залишення частини несправедливим, оскільки є різні ситуації, і відповідно має бути різний рівень покарання.

Як розповів військовий в ефірі "Еспресо", наприклад, є хлопці, які планують СЗЧ не тому, що втомилися воювати, а просто хочуть повернутися до свого звичайного класного життя.

Він розповів про випадок із новомобілізованим, якого в "бусику" привезли до ТЦК.

Відео дня

"Гарно одягнений, достатньо освічений, підтягнутий, накачаний… у комп’ютерах розбирається, знає мову. Я йому запропонував гарну посаду, яка не є бойовою… тобто це тилова посада, вона дуже потрібна. А він одразу сказав: я не буду служити, я все одно піду в СЗЧ. Я його не відібрав, бо нащо нам ця проблема, він все одно піде, він все одно втече чи з навчального центру, чи потім з підрозділу", - пояснив військовий.

Але цього хлопця все одно кудись послали, і він піде з того підрозділу в СЗЧ "не тому, що він втомився чи він навоювався, а тому що він хоче просто повернутися до класного життя: бикувати на дорогах на якійсь своїй дорогій іномарці, сидіти в нічних клубах".

А з іншого боку, зазначає він, може бути ситуація, коли хлопець, який прийшов у 2022 році як доброволець, воював, мав поранення, контузії, і він пішов у СЗЧ.

"Тут СЗЧ - і тут СЗЧ, наче тут зняли кримінальну відповідальність і тут, але мотиви різні, люди різні, історії різні. Якщо їх під один рівень заженуть - це знову ж таки черговий виток несправедливості", - додав військовий.

Декриміналізація СЗЧ - що відомо

8 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про декриміналізацію СЗЧ. Так, військовослужбовцям, які вперше самовільно залишили військові частини, але потім добровільно повернулися до місця проходження служби, військова служба і дія контракту продовжується. Також поновлюються виплати та здійснення продовольчого, речового забезпечення, пільг та соціальних гарантій.

Як заявляє військовий юрист Тарас Боровський, 95% випадків самовільного залишення частин військовими - це штучно створені ситуації, що виникають через конфлікт між бійцем та командиром.

Вас також можуть зацікавити новини: