Іван Ступак висловився про мирні переговори з РФ / колаж УНІАН з фото pixabay.com та скріншоту

Те, що почалася курська операція, відтермінувало початок проведення мирних перемовин щодо закінчення війни в Україні.

Таку думку в коментарі УНІАН висловив військовий експерт Українського інституту майбутнього, консультант комітету ВР України з питань національної безпеки та оборони Іван Ступак.

"В цьому році повинна була вже йти війна нанівець, сходити. Це було зрозуміло на початку року. Але це зламалося через курську операцію. У росіян яка парадигма, як вона починалася? Всі мирні перемовини починаються з такої парадигми - врахування поточних реалій на землі, тобто там, де перебувають російські військові, там повинна проходити лінія розмежування, і взагалі там, де знаходяться війська", - сказав він.

Відео дня

За словами Ступака, курська операція взагалі не вкладається в цю їхню парадигму:

"Як так, тобто що, і в Курську повинна заморозитися лінія розмежування. Тому їм це, м'яко кажучи, не сподобалося. А інших аргументів переконати у нас немає. Тому це все продовжується".

У центрі уваги війна в Україні - що вже повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, днями видання Financial Times писало, що війна в Україні може закінчитися на домовленостях, що Київ отримає міцні гарантії безпеки, а Москва збереже де-факто, але не де-юре контроль над окупованою територією.

Видання зазначило, що ані Київ, ані його союзники не згодні визнати суверенітет Росії над окупованими територіями, адже це лише сприяло б подальшій російській агресії та серйозно підірвало б міжнародний правопорядок. Натомість передбачається "мовчазна згода" на те, що ці землі треба буде повертати якось у майбутньому дипломатичними засобами.

"Поступка землею для отримання членства в НАТО може бути "єдиною грою в місті", як сказав нам один західний дипломат, але для українців це залишається табу, принаймні публічно", - писало видання.

Іван Ступак зауважив, що питання запрошення України в НАТО в обмін на те, що за Росією залишаться де-факто захоплені вже нею території, є дуже чутливим. Повернення окупованих Росією українських територій дипломатичним шляхом - це перспектива від 5 років і далі, і ніхто не знає, як це завершиться.

Вас також можуть зацікавити новини: