Долінце розповів, чи міг бути збитим російський Су-34 / колаж УНІАН 

ЗСУ з винищувача F-16 вперше збили російський літак Су-34, який скидав керовані авіаційні бомби (КАБ) і це позбавить окупантів певних можливостей.

Сказав 24 Каналу  авіаційний експерт Богдан Долінце. Він зазначив, що росіяни не зможуть скидати КАБи на ту відстань, на яку розраховували.

Відео дня

Експерт пояснив, що зважаючи на можливості F-16, він справді міг збити цей російський літак. Хоч Су-34 не є багатоцільовим, він має єдине призначення як ударний літак-бомбардувальник з обмеженими можливостями самозахисту та виявлення повітряних цілей. Тобто радар в такому літаку ефективно працює на відстані 90 км, а у F-16 – 150 км.

"Це дозволяє виявити Су-34 ще до того, як він зможе побачити F-16, здійснити пуск та відлетіти в безпечну відстань непоміченим. Оскільки Су-34 побачить ракету на відстані до 90 км, це ускладнить можливість відхилитись або вийти з зони ураження", - пояснив ситуацію експерт.

При цьому Долінце зауважив, що збиття російського Су-34 майже не вплине на можливості окупантів скидати КАБи, оскільки у РФ вони наявні у достаній кількості.

Однак ймовірне збиття російського літака вплине на тактику застосування росіянами таких видів озброєнь.

Окупанти били КАБами вглиб фронту, адже дальність удару КАБів становить  50-70 км. "А тепер ці бомби або не будуть долітати до лінії фронту, або максимально завдавати ударів виключно по ній. Це вплине на зниження їхньої інтенсивності", - пояснив Долінце.

Знищення російського Су-34

12 жовтня російські ЗМІ повідомили про втрату винищувача Су-34 разом з екіпажем. За деякими даними до збиття Су-34 причетний український винищувач F-16. 

У звіті американського Інституту вивчення війни зазначається, що Су-34 міг бути збитий українським F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: