Волкер розповів, що західні війська могли б зробити, щоб допомогти Україні / фото УНІАН

Наразі питання про введення західних військ на територію України є "змішаним", заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

"Я думаю, що адміністрація Байдена взагалі цього не допустить. Вони навіть не дозволяють цивільним підрядникам оборонних компаній бути присутніми в Україні, працювати з українцями над обладнанням, яке ми надали. Це дуже строга політика з боку Вашингтона", – сказав Волкер.

Водночас він додав, що інші країни мислять більш креативно: наприклад, Макрон може розглянути питання про введення французьких військ на територію України. 

Відео дня

"Є багато корисних речей, які західні війська могли б зробити, щоб допомогти Україні, не обов'язково вступаючи у бій із російськими сухопутними військами, наприклад, забезпечити розширену протиповітряну оборону. Таким чином, це і захист території НАТО, що є найважливішим для НАТО, але і похідне забезпечення захисту над Україною", – додав Волкер.

Крім того, на думку експредставника, західні війська можуть проводити тренувальні місії, а також допомогти українцям з обладнанням, технічним обслуговуванням і підтримкою. 

"Вони можуть утримувати території, забезпечувати базову безпеку в тих частинах України, де не ведуться бойові дії, щоб Україна могла розгорнути свої сили подалі від них. Є цілий ряд ролей, які можна було б виконати і які не є настільки провокаційними, що, якби західні країни захотіли, їх можна було б легко виконати", – пояснив Волкер.

Введення західних військ в Україну

Питання про введення військ партнерів на територію України почали активно обговорювати на початку 2024 року. Так, у лютому президент Франції Емануель Макрон заявив, що Європа, США та Канада обговорюють можливість відправлення іноземних військ на фронт в Україну.

Незадовго до цього президент Польщі Анджей Дуда заявив, що представники 28 країн під час зустрічі в Парижі обговорювали ідею відправки в Україну військових. Єдиної позиції з цього питання не було.

На думку військового оглядача Ігоря Романенка, країни НАТО можуть ввести свої війська в Україну в разі серйозного успіху Росії на фронті. Зокрема, йдеться про можливий наступ РФ на Київ чи Одесу.

Вас також можуть зацікавити новини: