На думку Гетьмана, як саме війна закінчиться - це головне питання / колаж УНІАН фото facebook.com/alexeyhetman, president.gov.ua

Військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман вважає, що точно говорити про те, що саме мав на увазі Володимир Зеленський під можливістю закінчення війни у 2025-му році з огляду на ситуацію на полі бою сказати важко.

На його думку, оскільки глава держави володіє інформацією, яку отримує зокрема на Ставці верховного головнокомандувача, то можна лише покладатися на ці слова.

"Я думаю, що малося на увазі виснаження військ РФ, їх невдалі наступальні дії, попри те, що вони захопили декілька наших міст. Але зважаючи на ті втрати, які вони понесли і які планували, то їх наступ за великим рахунком не вдався. Точніше він вдався дуже частково", - сказав Гетьман виданню РБК-Україна.

Відео дня

Він вважає, що розмови між політичним керівництвом України й країн НАТО про те, що цілком можливо наші Сили оборони отримають додаткові засоби ураження, засоби захисту, швидше за, все дали можливість президенту говорити такі слова. Гетьман наголосив:

"Але ж ми розуміємо, що слова базувалися на дуже серйозній інформації, якою володіє військово-політичне керівництво України. Ми можемо тільки припускати про що саме там йдеться".

Він звернув увагу на численні прогнози, починаючи від просто аналітичних думок різних фахівців, в тому числі закордонних, до представників різноманітних розвідок, що нібито дійсно є імовірність того, що війна закінчиться 2025 році. Але експерт наголосив - не відомо як саме вона завершиться.

"Війна не закінчується нічиєю як у спорті. Тут або поразка, або перемога. Тому коли ми говоримо про закінчення війни, то треба більш деталізовано розібратися що мається на увазі. На які кордони ми вийдемо? На кордони 1991 року? Чи на кордони 2022 року? Чи це буде перемир'я? Що це буде? Тобто просто так нічого не закінчується", - пояснив Гетьман.

На його думку, як саме війна закінчиться - це головне питання. Слова "закінчення війни" - це вершина айсберга, а сутність - це як саме і що мається на увазі. Ось про це треба розмовляти, додав аналітик.

Слова Зеленського про завершення війни

З відповідною заявою про можливість завершити війну не пізніше 2025 року український лідер виступив під час саміту "Україна - Південно-Східна Європа" у Хорватії.

"У жовтні, листопаді та грудні ми маємо шанс просунути ситуацію у бік миру та міцної стабільності. Ситуація на полі бою створює можливість зробити цей вибір. Вибір для рішучих дій, щоб закінчити війну не пізніше 2025 року", - сказав Зеленський.

За його словами, документ "Основи миру", у якому будуть викладені детальні умови для справедливого завершення війни, буде готовий до листопада. Він зазначив, що РФ уникає чесної дипломатії, саме тому Україна розробила план дій, який може подолати розрив між нинішньою ситуацією та успішним проведенням саміту миру.

Президент розповів, що першому пункті плану перемоги йдеться про те, чи буде подолано проблему дефіциту геополітичної визначеності у Європі. Оскільки, на його думку, без цього мир неможливий. Саме тому "реальними кроками до нього є запрошення до НАТО та майбутнє членство України в Альянсі".

Вас також можуть зацікавити новини: