У Росії за оптимістичними прогнозами було всього три таких безпілотники / Колаж УНІАН. скріншоти

Раритетний С-70 "Охотнік" - перший стелс-безпілотник російських ВПС - був збитий, найімовірніше, російським винищувачем, який його супроводжував, після того як безпілотник вийшов з ладу поблизу міста Часів Яр на сході України, пише аналітик Forbes Девід Акс.

При цьому серед уламків безпілотника було знайдено компоненти високоточної планерної бомби Д-30СН. Це наводить на думку, що "Охотнік" виконував бомбовий політ, коли був збитий, пише аналітик.

Російські тг-канали заявляють, що над територією України літає велика кількість С-70, а також ударних БПЛА "Иноходец". І якщо регулярні польоти "Іноходця" підтверджуються, оскільки українці збили щонайменше сім таких безпілотників, то "Охотніки", найімовірніше, роблять більш ніж символічний внесок у військові дії, пише Акс:

Відео дня

"З огляду на те, як повільно компанія "Сухой" розробляє нові конструкції бойових літаків, можливо, що на озброєнні Росії було лише два "Охотніка" до того, як один із безпілотників упав на землю в суботу. Оптимістичніше для росіян те, що їх було три: два прототипи плюс перший зразок із початкової серійної партії".

У будь-якому разі, очевидно, що російські ВПС мають намір використовувати новий безпілотник як глісадний бомбардувальник, завдаючи ударів крилатими бомбами по українських військах і цивільному населенню, зазначає аналітик.

"Додавання С-70 до планерно-бомбової кампанії дало б полкам Су-34 перепочинок і зберегло б життя важкозамінних екіпажів. Але це легше сказати, ніж зробити, як показав суботній інцидент. ВПС США, лідер у сфері штучного інтелекту для бойових безпілотників, все ще перебувають на відстані кількох років від розгортання повністю безпілотного літака зі штучним інтелектом. Російські ВПС відстають від них на роки", - пише Акс.

Тож "Охотнік" майже напевно покладається на радіозв'язок зі своїми операторами, які перебувають на землі, і цей супутниковий зв'язок уразливий для радіоперешкод.

Збиття БПЛА "Охотнік" - що відомо

Удень 5 жовтня українські військові збили в Донецькій області ворожу ціль. Спочатку повідомлялося, що "приземлили" російський літак Су-25, згодом заявляли, що йдеться про винищувач Су-34.

Однак пізніше керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко повідомив, що збити могли і новий російський безпілотник С-70 "Охотнік".

При цьому, як вважає генерал армії, екскерівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, "Охотнік" потрапив у зону дії українських РЕБів і втратив керування. Тому для того, щоб Україна не могла отримати весь зразок, російські системи ППО намагалися його збити.

Вас також можуть зацікавити новини: