У РФ побоюються, що, якщо будить "проковтувати" кроки Заходу, то будуть удари по Кремлю, з'ясували журналісти / фото REUTERS

Триває війна в Україні, і адміністрація президента США Джо Байдена зайняла дуже обережну позицію щодо ризику порушення так званих "червоних ліній" РФ під час російсько-української війни.

Проте в Росії "побоюються, що, якщо вони й далі допускатимуть ці маленькі кроки, то за два роки вони побачать прямі ракетні удари по Кремлю, якщо не знайдуть спосіб дати відсіч", публікує думку експерта Олександра Габуєва з Російсько-Євразійського центру Карнегі в Берліні газета Financial Times.

За його словами, у розпорядженні російської сторони є цілий набір інструментів - військові дії, ядерна загроза, яку Кремль розглядає як "остаточну страховку від поразки в цій війні", та гібридні загрози - від кібернетичних операцій та операцій впливу до саботажу та передачі зброї противникам американців.

Відео дня

Влада РФ не раз погрожувала агресивною відповіддю на допомогу Заходу Україні, однак не пішла далі гучних заяв. Професор Вищої школи економіки в Москві вважає, що російський диктатор Володимир Путін не турбується про свій авторитет в очах західної громадськості.

У матеріалі йдеться, що країни Заходу поступово нарощують підтримку Києва.

"Минулого року Велика Британія, Німеччина і США погодилися поставити Україні танки, попри погрози Росії. Перша партія винищувачів F-16 прибула в Україну в червні, а Москва присягнулася у відповідь завдати ударів по аеродромах НАТО"

За відомостями журналістів, щоразу "яструби" стверджують, що мали рацію, оскільки відповідні заходи Росії не втілено у життя. "Багатьом здається, що ракети дальнього радіуса дії (дозвіл ними бити вглиб території РФ, - Ред.) - це така сама одностороння ставка", - підкреслюється у статті.

Важливі новини щодо війни - що вже повідомлялося

Українська сторона вже неодноразово просила країни Заходу дозволу бити переданою їй зброєю вглиб російської території. Наприкінці вересня американський лідер Джо Байден сказав, що Штати поки що не знімали свою заборону на удари з боку України вглиб РФ західною зброєю.

На думку наукового співробітника Національного інституту стратегічних досліджень і старшого аналітика української громадської організації "Повернись живим" Миколи Бєлєскова, Заходу потрібно встановити для Росії свої "червоні лінії", за порушення яких було б покарання.

Вас також можуть зацікавити новини: