Наслідки удару по авіабазі / Колаж УНІАН / фото з соцмереж, скриншот

Російський аеродром Борисоглєбськ, що у Воронезькій області, може відновити роботу за кілька днів, але знищені на ньому боєприпаси вже не прилетять по Україні.

На цьому в етері Суспільного наголосив президент Української авіаційної асоціації пілотів та власників літаків "АОПА Україна", авіатор Геннадій Хазан. Він додав, що опубліковані в мережі кадри демонструють влучання по визначених об'єктах на російському аеродромі:

"Це і місця зберігання різних елементів, які вони використовують для ураження, в тому числі й КАБів… Певний час цей аеродром працювати не зможе, тобто з нього польоти хоча б добу-дві-три не будуть виконуватись. А от те, що знищено, не прилетить нашим військовим на голови і в цивільні будинки українців", - сказав Хазан.

Він підкреслив, що повністю знищити аеродром надзвичайно важко, зазвичай його можна пошкодити та вивести з ладу на години або дні. А от влучання у склади з боєкомплектом призводить до вибухів, пожеж та ураження уламками всього, що знаходиться поруч. .

Експерт зазначив, що цей об'єкт використовується росіянами як учбовий аеродром Борисоглєбського училища. Також на ньому знаходились зібрані комплекси з засобами ураження, які чекали на момент, коли будуть підвішені під літаки. "Але тепер воно все перетворилось у згорілий мотлох", - додав він.

Хазан вважає, що атака українських безпілотників по аеродрому може зменшити кількість авіаударів окупантів, але підкреслює, що "ми маємо вражати хоча б по одному аеродрому в ніч, щоб був суттєвий вплив". 

"Кількість (ударів) може трошки зменшитись. Але якщо вони приймуть рішення використовувати літаки з інших аеродромів, до яких 300 км в одну сторону треба долітати, то ми можемо того не відчути. Але видатки в них будуть більші", - припускає експерт.

Він також розповів, що дасть Україні знищення російської РЛС "Небо-М", яких в РФ загалом всього близько десятка. "Радіолокаційна станція - це серйозна зброя, яка дозволяє бачити повітряні цілі, надмалі в тому числі, в трьохмірному просторі. Знищення такого об’єкту означає, що в росіян на один комплект стало менше. А їх всього чи 10, чи 11 в РФ. Значить в цьому місці буде "дирка", - підкреслив Хазан.

Експерт нагадав, що наші військові мають змогу завдяки "отворам" в системі протиповітряної оборони РФ атакувати ворога за допомогою БПЛА, і вже роблять це:

"Знищення такої серйозної радіолокаційної станції – це додатковий нам плюс. За один чи два дні її не замінять. Треба з якогось іншого напрямку стягувати це обладнання, щоб поставити на напрямок, який росіяни хочуть прикрити. Тому кожне знищення такої одиниці - це є величезний плюс".

Втрати Росії у війні

Нагадаємо, цієї ночі у Воронезькій області лунали гучні вибухи. За даними джерел УНІАН, під атакою українських дронів опинився аеродром Борисоглєбськ, де окупанти зберігали склади з КАБами та авіаційне пальне.

А раніше Збройні сили України успішно уразили ракетами ATACMS російську радіолокаційну станцію "Небо-М".

Вас також можуть зацікавити новини: