Ігор Луценко назвав кількість військових, які в нашій країні могли втекти з військових частин / колаж з фото УНІАН та скріншоту

В Україні самовільно залишити частини могли понад 100 тисяч людей.

Такою інформацією про СЗЧ в Україні поділився колишній нардеп, командир підрозділу ударних безпілотників "Орден Сантьяго" Ігор Луценком з виданням hromadske:

"На мою думку, у СЗЧ зараз понад 100 тисяч людей. Якщо так порахувати, то це близько… 20 бригад".

Співрозмовник вважає, що потрібно придумати реалістичну модель роботи з тими, хто самовільно залишив службу. На його думку, з таких осіб можна сформувати декілька бригад, які здатні приносити реальну користь на фронті.

"Можу сказати, що попит з їхнього боку на "реабілітацію" є. І треба їм дати механізми "реабілітації". А не той "фантастичний" і "шедевральний" закон, яким прощається перше СЗЧ і який не працює. Бо там потрібно зареєструвати кримінальне провадження. ДБРівці мусять почати шити цю справу, а потім її ж припинити", - зазначив командир.

За словами Луценка, він би створив з порушників допоміжні спеціалізовані підрозділи, а потім, можливо, поступово "робив би їх бойовими юнітами". "Проблема ж із залученням людини у війну - десь 95% людей не готові до того, щоб зразу піти на "нуль". І нам потрібно створювати механізм для поступового, плавного залучення", - додав захисник.

Важливі новини про СЗЧ - що вже повідомлялося

Верховна Рада України у серпні підтримала законопроєкт, згідно з яким у деяких випадках військові можуть уникнути кримінальної відповідальності за СЗЧ та дезертирство. Кримінальної відповідальності можуть уникнути, у тому числі військовослужбовці, які вперше втекли з частини чи захотіли повернутися до лав армії ще на стадії, коли їхню справу розглядає суд.

Наприкінці вересня стався резонансний випадок СЗЧ - відомий блогер, військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов публічно повідомив про те, що залишає частину нібито для того, щоб пояснити владі та суспільству, що необхідно запровадити демобілізацію. 

Вас також можуть зацікавити новини: